Tilaa
Uutiset

Hätärakettien käyttöä harjoitellaan Helsingissä ja Kristiinankaupungissa lauantaina

09.03.2011

KirjoittajaKiti Westerback

 Sadri Wirzenius

Helsingin ja Espoon vapaaehtoiset meripelastajat järjestävät yhdessä Laajasalon VPK:n kanssa hätämerkinantoharjoituksen Helsingin Jollaksessa, Matosaaren meripelastusasemalla (Matosaarentie 22) lauantaina 12.3. klo 11-17. Tilaisuudessa veneilijät voivat harjoitella turvallisesti hätämerkinantovälineiden käyttöä.

– Harjoituksessa ammutaan todennäköisesti noin 400 punaista laskuvarjorakettia eli hätärakettia, noin 200 punaista käsisoihtua ja noin 50 oranssia merkkisavua, arvioi harjoituksen ampumisesta vastaavana toimiva Jukka-Pekka Lumilahti. – Lisäksi veneilijät voivat ampua punaisia valopistoolin ammuksia ja punaisia käsiraketteja.

Harjoituksessa käytetään veneilijöiden omia hätämerkinantovälineitä, joiden päiväysleiman tulee olla vuodelta 2004 tai sitä uudempi. Ampujien on oltava 18 vuotta täyttäneitä. Ennen harjoitusta hätämerkinantovälineet tarkistetaan ja ampujille annetaan käyttökoulutus. Harjoituspaikalle voi tuoda hävitettäväksi käyttöön kelpaamattomia pyroteknisiä hätämerkkejä.

– Hätäraketti laukaistaan käsistä ja oikeanlaisen laukaisutekniikan oppiminen on tärkeää, jottei raketti hätätilanteessa pahenna tilannetta, korostaa Lumilahti.

Hätäraketit nousevat noin 300 metrin korkeuteen, joten ne tulevat näkymään laajalle alueelle Helsingin keskustaan ja Itä-Helsinkiin. Varsinainen harjoitusaika on klo 11-17, mutta järjestelyjen vuoksi muutamia raketteja ammutaan jo klo 8 ja 11 välisenä aikana.

Harjoitukseen pääsee mukaan ilmoittautumalla Helsingin Meripelastusyhdistyksen verkkosivuilla. Osallistuminen on Meripelastusseuran jäsenille ilmaista. Muille osallistumismaksu on 25 e/perhe. Paikan päällä voi myös liittyä jäseneksi (25 e/vuosi).

Helsingin Meripelastusyhdistys ja Espoon Meripelastajat ovat pääkaupunkiseudulla toimivia vapaaehtoisia meripelastusyhdistyksiä, jotka suorittavat vuosittain lähes 200 erilaista meripelastustehtävää neljällä pelastusveneellä. Lisäksi yhdistykset kouluttavat veneilijöitä veneilyturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Helsingin Meripelastusyhdistyksen meripelastusasema sijaitsee Helsingin Jollaksessa ja Espoon meripelastajien Espoon Mellstenissä. Yhteensä yhdistyksillä on jäseniä noin 3 000. Yhdistykset toimivat täysin vapaaehtoisvoimin eikä kukaan mukana oleva saa työstään palkkaa.

Suomen Meripelastusseura on vapaehtoisten meripelastusyhdistysten keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhdistystä, 65 meripelastusasemaa ja 150 pelastusalusta ympäri maata. Vuosittain vapaaehtoiset meripelastajat auttavat yli 2 500 ihmistä vesillämme.

Lisätietoja

Hätämerkkien harjoitusammunta Kristiinankaupungissa

Kristinestads Segelförening järjestää 12.3. talvitapahtuman, jossa voi ampua omia vanhentuvia hätämerkkejä omalla vastuulla. Hätämerkit eivät saa olla vahingoittuneita tai liian vanhoja. Kaikkien osallistujien on noudatettava annettuja turvallisuusohjeita. Alle 18-vuotiaat eivät voi osallistua ilman huoltajan lupaa.

Lisätietoja ja Honkasalo, m. 040 848 4053

 

 

Lue myös nämä

X