Tilaa
Jutut

Hakaristisymbolit erottuvat yhä – Natsi-Saksan sotalaivahylky löytyi Norjan rannikolla

Hylyn kerrotaan olevan 490 metrin syvyydessä noin 24 kilometrin päässä Norjan etelärannikolla sijaitsevasta satamakaupunki Kristiansandista.

07.10.2020

KirjoittajaJukka Hiiro

Saksalaisen sotalaivan Karlsruhen hylky löydettiin Pohjanmerellä Norjan aluevesiltä. Brittiläisen sukellusveneen vuonna 1940 upottama alus löytyi, kun norjalainen sähköverkkoyhtiö Statnett oli tarkistamassa merenalaisia kaapeleita ja teki kaikuluotauksia.

Löytö tehtiin jo vuonna 2017, Statnett paljastaa tiedotteessa. Viime elokuussa yhtiö lähetti kauko-ohjattavan sukellusaluksen (ROV) tutkimaan hylkyä. Sen avulla hylystä saatiin kuvia, joiden perusteella sen uskotaan olevan saksalaisalus Karlsruhe.

”Kun saimme ROV:n kuvat ja tajusimme, että alus oli torpedoitu, ymmärsimme että se oli sota-ajalta”, projekti-insinööri Ole Petter Hobberstad sanoo tiedotteen mukaan.

Karlsruhe syttyi tuleen Norjan rannikkotykistön takia, brittiläinen sukellusvene ampui sitä torpedolla ja lopulta saksalaiset itse upottivat aluksen Norjan maihinnousun tiimellyksessä 80 vuotta sitten. Alusta ei kuitenkaan aiemmin ole paikallistettu.

”Karlsruhen kohtalo kerrotaan historiankirjoissa, mutta kukaan ei ole tarkalleen tiennyt, mihin se upposi. Lisäksi se oli ainoa isoista saksalaisaluksista, joka upposi maihinnousun yhteydessä tuntemattomassa paikassa. Kaikkien näiden vuosien jälkeen tiedämme viimein, missä tämän merkittävän sotalaivan viimeinen leposija on”, arkeologi ja tutkija Frode Kvalø Norjan merimuseosta sanoo.

© Statnett

Hylystä saadut kuvat näyttävät muun muassa osan aluksen hakaristikoristeista olevan yhä tunnistettavissa.

Karlsruhe laskettiin vesille 1927. Se oli 174 metriä pitkä ja 14,3 metriä leveä. Aikanaan laiva oli nopea, sillä se saavutti 32 solmua. Aseistuksena oli kaikkiaan yhdeksän 15cm tykkiä, kuusi 88 millimetrin ilmatorjuntatykkiä, kahdeksan 3,7cm ilmatorjuntatykkiä, kahdeksan 20 millimetrin ilmatorjuntatykkiä, 12 torpedoputkea sekä 120 miinaa. Miehistöä aluksella palveli tilanteesta riippuen runsaasta 500 aina 850:een.

Hylyn kerrotaan olevan 490 metrin syvyydessä noin 24 kilometrin päässä Norjan etelärannikolla sijaitsevasta satamakaupunki Kristiansandista.

Aluksen löytymisestä on kertonyt myös muiden muassa tiedejulkaisu Live Science.

Lue myös nämä

X