Tilaa
Uutiset

Gustavsvärnissä työ jatkuu

19.05.2013

KirjoittajaKiti Westerback

Suomen Majakkaseura

Hangon edustalla sijaitseva Gustavsvärnin merilinnoitus on Suomen ainoa 1700-luvulta peräisin oleva linnoitus, jota ei vielä ole kunnostettu, ja se on muurien nopean rapautumisen vuoksi hälyttävän huonossa kunnossa.

Suomen Majakkaseura ehdotti Gustavsvärnin merilinnoituksen raunioita Suomen ehdokkaaksi uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi Europa Nostra -hankkeeseen. Gustavsvärn ei tullut valituksi, mutta Majakkaseura jatkaa aktiivista kampanjaansa linnoitusraunioiden sailymisen puolesta.

Seura on kunnostanut linnoitussaarella sumusireeninhoitajan taloa vuodesta 2005.

Vaikeilla vesillä

Gustavsvärn nousee merestä kuin vuorenhuippu. Sen rannat laskeutuvat suurimmalta osalta hyvin jyrkästi mereen ja ovat siksi vaarallisia. Sukeltajille saarta ympäröivät syvänteet ovat suosittuja kohteita.

Saari on kaikille avoin. Suomen Majakkaseura on vuokrannut sumusireeninhoitajan talon ja maa-alueen sen ympäriltä. Alueella saa liikkua vapaasti, mutta muureille kiipeäminen on ehdottomasti kiellettyä. Se on vaarallista sekä kävelijälle että osin sortumispisteessä oleville muureille. Mm. lintujen pesiä tulee varoa.

Majakkaseuran väki myy talossa matkamuistoja, kuten Gustavsvärn-historiikkia, postikortteja ja majakkajulisteita. Tapahtumapäivinä talon edustalla pidetään myös kahvilaa. Majakkaseuralaista kannattaa myös kysyä oppaaksi kävelylle saaren ympäri.

Saaren rannat ovat veneilijöille vaikeita. Omalla veneellä tulo on hankalaa eikä suositeltavaa, koska Gustavsvärnissä ei ole kiinnityspaikkoja veneille. Hangon Itäsataman St1-laiturilta lähtee klo 11 heinäkuussa tiistaisin ja lauantaisin kaksituntinen risteily, jolla pääsee saareen.

Lisätietoja

Lue myös nämä

X