Tilaa
Jutut

Golden Globe Racen voittaja Kirsten Neuschäfer kastoi Tapio Lehtisen Galianan

Tapio Lehtisen Swan 55 sai uuden pääsponsorin ja on nyt Galiana WithSecure. Kastajaisten tähdeksi nousi veneen kummiksi pyydetty GGR-voittaja Kirsten Neuschäfer.

25.05.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajakuva ja video pasi nuutinen

Tapio Lehtisen Ocean Globe Race -hanke purjehtii nyt vahvassa myötätuulessa. Keskiviikkona julkistettiin veneen uusi pääsponsori, tietoturvayritys F-Securen yrityspuolen brändi WithSecure. Se sai nimensä purren kylkeen ja Lehtisen Swan 55 on nyt virallisesti Galiana WithSecure.

Vene on pitkällisen remontin jälkeen viimein valmis merelle. Enää puuttuvat varsinaiset kisapurjeet ja nekin vain sen aikaa, että uuden sponsorin logot saadaan teipattua paikoilleen.

Juhannuksen jälkeen alkaa siirto kohti Ocean Globen lähtöpaikkaa Southamptonia, jossa starttikanuuna laukaistaan 10. syyskuuta. Ennen sitä Galiana WithSecure osallistuu Gotland Runtiin sekä Fastnet Raceen.

Kastajaistilaisuuden kruunasi mitä kaunein kevätsää, mutta myös todella toivottu yllätysvieras. Lehtinen oli saanut purren kastekummiksi kilpakumppaninsa ja pelastajansa Golden Globe -kisasta, Kirsten Neuschäferin. Kilpailun voittajaksi purjehtinut etelä-afrikkalainen nousi suomalaisten suosikiksi viimeistään Lehtisen pelastusoperaation myötä, mutta myös taitavana purjehtijana sekä erikoisella suomikytköksellä omassa historiassaan.

”Olen asunut Suomessa pari vuotta Tampereella ja Lapissa. Olin töissä muun muassa eräoppaana ja huskyfarmilla,” Neuschäfer kertoo. Varsin hyvällä suomenkielellä, vaikka itse pahoitteleekin taidon ruostumista 18 välivuoden aikana. GGR-kisassa Kirsten ja Tapio kuitenkin käyttivät suomea ”salakielenä” keskustellessaan vhf-radiolla.

Pelastusoperaatio myös sinetöi ystävyyden Lehtiseen. Kirsten puhuu kauniisti siitä, kuinka Tapion herpaantumaton positiivisuus on tehnyt häneen vaikutuksen, ja kuinka hän kunnioittaa Lehtisen tunnollisuutta varustettaessa venettä valtamerille.

Omasta voitostaan Neuschäfer on vasta vähitellen toipumassa. Hän ei ole taustaltaan kilpapurjehtija. Itse asiassa GGR oli ensimmäinen kisa, johon hän osallistui. Voiton jälkeinen mediamylläkkä ja kansansuosio ovat siksi olleet hämmentäviä, Kirsten sanoo.

”Sain tietää voitosta vasta seitsemän mailia ennen maalia, kun vastaan tulleet veneet kertoivat asiasta”, hän nauraa.

”Sablesia lähestyessä purjehdin ulos sumuvyöhykkeestä ja näin vähän jäljessäni sinisen spinaakkerin, jota luulin Abhilash Tomyn veneeksi. Koska tuuli oli tosi kevyttä, pelkäsin hänen kevyemmällä veneellään vielä ehtivän purjehtia ohitseni!”

Todellisuudessa kisan kakkoseksi tullut Tomy saapui maaliin vasta yli vuorokauden Neuschäferin jälkeen.

Kirsten pitää edelleen itseään enemmän seikkailu- kuin kilpapurjehtijana. Niinpä hän ei vielä ole juuri seuraavaa projektia edes miettinyt. Se ei välttämättä liity edes purjehdukseen, sillä Neuschäferin kiinnostus kattaa kaikki muutkin tavat kulkea luonnossa, patikoinnista koiravaljakoiden kautta hiihtoon. Niitä hänellä on aikaa miettiä purjehtiessaan veneensä Minnehahan Ranskasta kotiin Etelä-Afrikkaan. Vene menee luultavasti myyntiin, vaikka mielellään Kirsten sen pitäisi itsellään.

”Mutta vain, jos varmasti pystyn myös käyttämään sitä. Veneille on hyväksi, että niillä purjehditaan eikä jätetä seisomaan satamaan.”

Niin myös ihmisille, voi päätellä iloista ja säteilevän tervettä purjehtijaa katsellessa.

Lue myös nämä

X