Tilaa
Kilpailut

Golden Globe Race: Tapio Lehtinen rohkealla taktiikalla liikkeelle

Tapio Lehtisen ensimmäisen viikon reittivalinta poikkesi muusta Golden Globe Race -joukosta, eikä ainakaan huonompaan suuntaan.

14.09.2022

Kirjoittajaja kuvat pasi nuutinen

Tätä kirjoittaessa reilu viikko Golden Globe Race -startin jälkeen Tapio Lehtisen Asteria lähestyy Gibraltarin tasaa melkein näköetäisyydellä kisan kärkiveneestä, britti Simon Curwenin Clarasta. Veneet ovat vuorotelleet johdossa koko Portugalin rannikon ohituksen ajan, muun joukon ollessa selvemmin takana.

Tähän asti näyttävin taktinen valinta nähtiin heti alussa. Biskajaa lähestyi länsikaakosta matalan rintama, joka sulki koko lahden kovan tuulen vyöhykkeellä. Pääjoukko suuntasi lounaaseen kohti Finisterreä, toivoen löytävänsä tyvnestä sopivan aukon sen kiertämiseen. Lehtinen lähti suoraan kohti rintamaa ja sen läpi päästyään kääntyi kunnon tuulessa ja vauhdissa kohti etelää. Matkaa tuli enemmän, mutta parempi venevauhti vei kärkeen tavoitteen mukaan, joten uskalias valinta ei ollut virhe.

Ensimmäinen keskeytys nähtiin, kun Kanadan Edward Walentynowicz jätti leikin viiden purjehduspäivän jälkeen. Jo aikaisemmin joutui yksi suosikeista, Ranskan Damien Guillot palaamaan laituriin. Lehtisen lailla hän oli pyrkinyt länteen ja kovaan tuuleen, mutta rikkoi samalla tuuliperäsimensä lähes 20 m/s puhureissa.

Sääntöjen mukaan lähtösatamaan voi palata korjauksia varten, jos pääsee uudestaan liikkeelle lähtölinjan vielä ollessa auki eli tasan viikon kuluessa starttipaukusta. Tässä Guillot onnistui, eikä häntä kannata vielä suinkaan laskea pois menestyjien joukosta.

Golden Globe Race 2022 Damien Guillot.

Kanarian saarille ja ensimmäiselle kisaportille saakka joukko etenee varsin yhtenäistä reittiä. Vasta sen jälkeen voidaan odottaa lisää taktisia valintoja, kun veneet hakevat asemiaan päiväntasaajan tuntumassa odottavan doldrum-vyöhykkeen tyynien alueiden läpi pujotteluun.

Britti Simon Curwen johti Golden Globe Race -kisaa viikon purjehduksen jälkeen ja Tapio Lehtinen oli aivan tuntumassa kakkosena.

Kilpailun reaaliaikaista etenemistä voi seurata livetracking-linkistä.

Golden Globe Race 2022 reittikartta.

 

Lue myös nämä

X