Tilaa
Kilpailut

Golden Globe Race 2022: Kirsten Neuschäfer on voittaja

Kirsten Neuschäfer on ensimmäinen GGR-kilpailussa maaliin päässyt naispurjehtija, ensimmäinen eteläafrikkalainen kisan läpäissyt sekä ensimmäinen suurissa maailmanympäripurjehduksissa kultamitalin voittanut nainen.

27.04.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

Kuvaajapetri porkola ja golden globe race

Viimeiset mailit Neuschäfer lipui tyyntyvässä illassa vajaan solmun vauhtia vastaanottajien saattamana.

Kirsten Neuschäfer purjehti Golden Globe Racen maalilinjan yli torstaina klo 22.45 Suomen aikaa. Kilpailun voittaja kiersi maapallon yksin ja ilman ulkopuolista apua sekä välipysähdyksiä kokonaisajassa 235 vuorokautta, 5 tuntia, 44 minuuttia ja 4 sekuntia.

Neuschäferin vene, Cape George Cutter 36, on nimeltään Minnehaha, mikä tarkoittaa Dakota Siouxien kielellä vesiputousta tai nauravaa vettä. Voittajalla onkin syytä hymyyn ja nauruun, sillä Golden Globe Race -voiton lisäksi hän saavutti monta muutakin purjehduksen merkkipaalua.

Kirsten Neuschäfer on ensimmäinen GGR-kilpailussa maaliin päässyt naispurjehtija, ensimmäinen eteläafrikkalainen kisan läpäissyt sekä ensimmäinen suurissa maailmanympäripurjehduksissa kultamitalin voittanut nainen.

Les Sables d’Olonnen kanavaan Neuschäfer tuli sankarina, kaupunkilaisten juhliessa rannoilla.

Kirsten Neuschäfer saapuu satamaan perinteisen soihtujuhlarituaalin mukaisesti.

Voitto ratkesi lopulta kohtalaisen selkeällä erolla seuraavaan. Toisella sijalla jo eteläiseltä Atlantilta asti seurannut Intian Abhilash Tomy oli vielä noin 125 meripeninkulman päässä Neuschäferin tullessa maaliin. Pienimmillään ero oli vain joitakin kymmeniä maileja, mutta parin viimeisen vuorokauden keveissä tuulissa Biskajan lahdella Neuschäfer onnistui pitämään venevauhtia yllä paremmin. Hyvin tiukassa maaliintulossa puntariin olisi otettu vielä molempien aikahyvitykset Tapio Lehtisen pelastusoperaatiosta (Neuschäfer 35 ja Tomy 12 tuntia). Ne vähennetään toki loppuajasta nytkin, mutta ainahan on mukavinta nousta palkintopallille maaliintulojärjestyksessä.

Les Sables d’Olonnen satama täyttyi vastaanottajista ääriään myöden.

Hymy oli herkässä ja kuohujuoma hyvin ansaittu.

Aivan ensin satamaan tosin ennätti britti Simon Curwen. Hän saapui perille muutama tunti ennen Neuschäferiä, mutta varsinaisen kilpailun ulkopuolella Chichester-luokassa jouduttuaan käymään maissa venettään korjaamassa juuri ennen Kap Hornin kiertoa. Hyvitykset huomioiden Neuschäfer on loppuajassa myös Curwenia nopeampi.

Simon Curwen ehti maaliin ensimmäisenä, mutta Chichester-luokkaan siirtyneenä ja korjatussa ajassa Kirsteniä hitaampana.

Kun Kirsten Neuschäfer jo juhlii perillä Les Sables d’Olonnen kaupungin lemmikkinä ja Abhilash Tomyn veneen odotetaan ilmestyvän horisonttiin hetkellä millä hyvänsä, kilpailussa kolmantena ja ainoana vielä pääluokassa mukana purjehtivalla Itävallan Michael Guggenbergerillä on matkaa jäljellä reilusti yli puolitoista tuhatta mailia. ”Captain Gugg” matkaa keskisellä Atlantilla, hieman Kanarian saaria pohjoisempana, ja hakee suotuisia tuulia Azoreiden pohjoispuolelta ennen kääntymistään itään kohti Biskajaa ja maalia.

Edelleen perille sinnittelee myös Neuschäferin maanmies Jeremy Bagshaw yli tuhat mailia Guggenbergin takana, mutta doldrumit ylittäneenä. Bagshaw purjehtii Curwenin tavoin Chichester-luokassa. Hänen päästessään perille on viisi kaikkiaan 16 matkaan lähteneestä purjehtijasta suorittanut Golden Globe Race 2022 -reitin.

Neuschäfer sai kuulla voitostaan vasta maalilinjalla, kisan aikana kilpailijat eivät tienneet toistensa sijainteja.

Seuraavan kerran kilpailu purjehditaan vuonna 2026. Sitä odotellessa voi vaikka kuunnella Neuschäferin seikkailun innoittamaa, bermudalaisen muusikon Heather Novan Kirstenille omistettua laulua:

 

Lue myös nämä

X