Tilaa
Jutut

Golden Globe Race 2022-23 – enää kaksi Atlanttia

Kirsten Neuschäfer johtaa ja Abhilash Tomy seuraa, kun kisan kärki on ohittanut Kap Hornin.

06.03.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

On melko sarkastista todeta kilpailijoiden olevan loppusuoralla, kun matkaa on jäljellä vielä melkein 6 000 meripeninkulmaa. Mutta se on noin viidennes koko pallonkierrosta ja vasta nyt reitti on edes kohtalaisen suora kohti maalia Ranskan Les Sables d’Olonnessa.

Helmikuun taittuessa maaliskuuksi Golden Globe Racen johdossa purjehtii Etelä-Afrikan Kirsten Neuschäfer. Noin 400 mailia perässä seuraa Intian Abhilash Tomy ja hänestä edelleen vajaat 900 on kolmantena Kap Hornin kiertänyt itävaltalainen Michael Guggenberger. Neljäntenä ja viimeisenä pääkisassa mukana oleva britti Ian Herbert-Jones on vielä kaukana Tyynenmeren puolella, yli 2 500 mailia niemenkärjestä.

Maissa korjaustauolla käyneistä, mutta Chichester-sarjassa loppuun asti jatkavista vain Simon Curwen on ehtinyt Atlantin puolelle, niukasti ennen ”Kapteeni Guggia”. Jeremy Bagshaw sinnittelee hieman Herbert-Jonesin edellä, mutta Guy Waites päätti lopulta jättää leikin kokonaan kesken ja jäi Tasmaniaan.

Lähipäivinä Neushäfer ja Tomy siirtyvät 40:s leveysasteen eteläisistä myrskyistä hepoasteille. He koettavat löytää parhaat tuulet Brasilian ja Etelä-Atlantin korkeapaineen selänteen välistä kohti pohjoista. Alueella on tyypillisestä verraten pienimuotoisia, lännestä saapuvia tyylivyöhykkeitä, joiden välissä piilee jopa täysin tyyniä reikiä. Itä-länsi -suunnassa reiteillä on eroa vain jokunen sata mailia, mutta näissä oloissa sillä saattaa olla todella suuri merkitys.

Vaaditaan taidon lisäksi paljon onnea, jotta selviää ensimmäisenä päiväntasaajan doldrum-vyöhykkeen läpi.

Tomy Abhilash

Golden Globe Race 2023

 

Lue myös nämä

X