Tilaa
Uutiset

Galileo viivästyy vuosia

10.01.2007

KirjoittajaVenelehti

Euroopan oman satelliittipaikannusjärjestelmän Galileon kaupallinen käyttöönotto viivästyy usealla vuodella. Vene-lehden saamien tietojen mukaan järjestelmä on valmis aikaisintaan vasta vuoden 2011 alussa. Alkuperäinen ajatus oli, että Galileo olisi käytössä jo vuonna 2008.

Eurooppaan ryhdyttiin luomaan omaa satelliittipaikannusjärjestelmää, jotteivat mm. ammattimerenkulku ja lentoliikenne olisi nykyisellä tavalla riippuvainen amerikkalaisesta gps-järjestelmästä (Global Position System). Gps:n käyttö ja myös sen kulloinenkin tarkkuus ovat täysin Yhdysvaltojen ja ennen kaikkea sen puolustusministeriön kontrollissa. Galileo-hankkeen kustannusarvio on yli viisi miljardia euroa. Kustannukset jaetaan usean mukana olevan valtion sekä järjestelmästä lopulta vastaavan kaupallisen yrityksen kesken.

Euroopan avaruusjärjestö ESA ampui ensimmäisen Galileon koesatelliitin Giove-A:n avaruuteen vuoden 2005 lopulla. Giove-B:n piti päästä taivaalle vuoden 2006 aikana, mutta näillä näkymin se on laukaisuvalmis vasta tulevana keväänä. Tämän jälkeen avaruuteen laukaistaan vielä neljä muuta testisatelliittia ennen kuin varsinaiset 25 Galileo-satelliittia pääsevät tositoimiin. Galileon tulevan kaupallisen operaattorin valintaprosessi on juuri käynnistymässä, ja kriteerit tulevan yrityksen toiminnalle asetettu.

HJO 10.1.2007

Lue myös nämä

X