Tilaa
Uutiset

Forum Marinumille Andros-arkisto

26.02.2011

KirjoittajaKiti Westerback

 Anders Vaernéus valitsemassa Andros-aineistoa Forum Marinumin auditoriossa 

Tukholmalaiset Anders ja Hans Værnéus ryhtyivät selvittämään vuonna 1985 AB Andrée & Rosenqvist Oy:n veneveistämön ja moottoritehtaan historiaa. Kimmokkeen tutkimukseen oli antanut perheen vuonna 1921 veistämöltä uutena ostama moottorivene, joka yhä on perheen käytössä. Se on luokiteltu Ruotsissa kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi veneeksi.

Tutkimus ja mielenkiinto arkistoaineistoon johti siihen, että kaksi vuotta myöhemmin he saattoivat pelastaa suuren osan yrityksen arkistosta päätymästä kaatopaikalle.

Andros-arkisto palautettiin nyt Turkuun. Palauttamisen mahdollisti yhteistyö, jota ovat tehneet Hans ja Anders Værnéus ja Sjöhistoriska museet Tukholmassa, Museihuset Motorbåtsmuseum Linköpingissä sekä Forum Marinum Turussa.

Ennen aineiston palauttamista Suomeen Sjöhistoriska museet on tallentanut monipuolisesta piirustusmateriaalista valittuja osia sähköiseen muotoon. Tämä materiaali on kaikkien yhteistyökumppaneiden käytössä.

Forum Marinum -säätiö puolestaan tallettaa lahjoituksena saamansa Andros-arkiston Turun maakunta-arkistoon. Aineisto on käytettävissä tutkimustarkoituksiin tämän vuoden lopulla.

Veneiden ja venemoottoreiden valmistaja
AB Andrée & Rosenqvist Oy

Carl S. Andrée ja Gustaf Rosenqvist perustivat 1906 Turussa yrityksen, jonka nimeksi tuli AB Andrée & Rosenqvist Oy. Tarkoituksena oli myydä Turun veneveistämön rakentamia veneitä, jotka varustettiin amerikkalaisilla Fay & Bowen moottoreilla. Pian yrityksen toiminta kuitenkin laajeni niin, että se perusti Aurajoen suulle, Korppoolaismäen juurelle omana aikanaan suuren ja modernin veneveistämön, ja sen rinnalle moottoritehtaan. Sen tuotteet saivat nimen Andros.

Yritys oli suurimmillaan 1920-luvulla. Se myi suunnittelemiaan ja valmistamiaan moottoreita Suomeen, Neuvostoliittoon, Ruotsiin, Viroon, Saksaan, Kreikkaan ja Puolaan.

Vuonna 1927 Andrée & Rosenqvist lopetti veneenrakennuksen ja keskittyi moottorien tuotantoon. Toisen maailmansodan kynnyksellä kasvava telakkajätti Wärtsilä osti yrityksen ja lakkautti sen toiminnan.

AB Andrée & Rosenqvist Oy ehti valmistaa yli 2 000 venettä ja 4 409 moottoria.

Kuva: TS/Jari Laurikko 2011
Lähde: Forum Marinum

 

Lue myös nämä

X