Tilaa
Uutiset

Estä vene- ja moottorivarkaudet

16.06.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Jarmo Vehkakoski

On todella ikävää saapua rantaan valmiina nauttimaan veneilystä ja huomata, että oma vene tai moottori on varastettu. Ennen kaikkea varkaus aiheuttaa aina ylimääräistä vaivaa, ajanhukkaa ja taloudellista menetystä.

Veneitä anastetaan vuosittain muutamia satoja, joista useita kymmeniä jää kateisiin. Eniten viedään soutuveneitä ja seuraavaksi eniten Bustereita sekä vastaavia veneitä. Vakuutusyhtiöiden maksamat korvaukset ovat useita miljoonia euroja.

Pääosin perämoottorit kulkeutuvat ulkomaille, mm. Baltian maihin, ammattivarkaiden organisoimana. Rikoskohteet tiedustellaan etukäteen. Tehtävään erikseen hankitut tekomiehet suorittavat anastukset. Omaisuuden maasta poiskuljetuksen hoitavat eri toimijat. Toiminta on ammattimaista ja hyvin organisoitua. Rikolliset toimivat nopeasti. Usein omaisuus on viety ulkomaille ennen kuin omistaja on havainnut anastuksen.

Olennaista on ehkäistä varkauksia ennalta.

Tiedot talteen

Huolehdi, että sinulla on veneestäsi tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneesi merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut, kolhut ym. Mahdollisen varkausvahingon sattuessa kaikki tiedot helpottavat poliisin työtä ja nopeuttavat vahinkosi käsittelyä. Nämä tiedot ovat omilla tunnuksillasi aina luettavissa verkossa, kun täytät ne Venenettiin kirjauduttuasi Oma vene -lomakkeeseen.

Lukitse hyvin

Yhä lisääntyvien perämoottorivarkauksien vuoksi perämoottorilla varustetut avoveneet on hyvä lukita karkaistulla kettingillä ja turvalukolla laituriin tai muuhun kiinteään esineeseen. Riippumatta perämoottorisi koosta tarpeen on lisäturvaksi vakuutusyhtiöiden hyväksymä turvalukko.

Lisää valvontaa ja ota vakuutus

Myös valvontaa tehostamalla voidaan ennalta estää rikoksia ja lisätä rikollisten kiinnijäämisriskiä. Vartijaliikkeiden palveluiden lisäksi veneiden omistajat voivat perustaa omia valvontarenkaita. Tallentava kameravalvonta auttaa myös rikosten selvittämisessä. Mikäli veneesi anastetaan, GPS-paikannusjärjestelmä auttaa sen jäljittämisessä. Sellainen kannattaa hankkia ainakin arvokkaampiin veneisiin. Vahingon varalta on järkevää ottaa venevakuutus ja toimia vakuutusehtojen mukaisesti.

Jos epäilyttää, soita 112

Kenen tahansa hämäräperäistä toimintaa havaitsevan tulisi ilmoittaa siitä yleiseen hätänumeroon. Toisaalta käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. Velvoite korostuu sellaisen tavaran kohdalla, joka on yksilöitävissä esimerkiksi valmistenumeron perusteella.

Venenetin Uutiset-sivulta löytyvät linkit Suomen ja Ruotsin varastettujen veneiden luetteloihin.

Finanssialan keskusliiton ja poliisin suositukset

Seuraavilla keinoilla voidaan estää tai ainakin vaikeuttaa varkaiden toimintaa:
– hanki kunnollinen (VAT-hyväksytty) lukko ja lukitsemisvälineet sekä veneeseen että moottoriin
– hanki käynnistyksenestojärjestelmä tai asenna veneeseen erillinen päävirtakatkaisija
– sijoita veneesi paikkaan, jossa moottorin poisottaminen tulee mahdollisimman hankalaksi
– ota kuva veneestäsi ja perämoottorista
– merkitse vene ja moottori ja kirjaa ylös valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi

Lähde: Poliisi ja if 
Kuva: Jarmo Vehkakoski

 

Lue myös nämä

X