Tilaa
Testit

Esittelyssä Xc47 – Kaukoviisas risteilijä

Xc 47 edustaa tanskalaisveistämön uutta sukupolvea useammallakin tavalla ja on sen tähän asti selkeimmin pitkille matkoille tähtäävä pursi.

15.02.2024

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaLudovic Fruchaud

On aina uutinen, kun X-Yachts esittelee uuden purren. Niin vahvan aseman tanskalainen veistämö on vakiinnuttanut itselleen purjevenemaailmassa. Mutta tällä kertaa mielenkiintoa on tavallista enemmän.

Viime kymmenen vuoden aikana yhtiön omistuspohja on muuttunut. Perustaja Niels Jeppesen luopui viimeisistä osakkeistaan vuonna 2019. Johto on vaihtunut, ja veneiden suunnittelu siirtynyt uusiin käsiin. Nyt nähdään sen ensimmäinen tulos ja ensimmäinen päivitys pitkään aikaan X-Yachtsin Cruiser-sarjaan.

Niinpä sen, että Xc 47 on jo ulkonäöltään selkeästi erilainen sisariinsa verrattuna, ei pitäisi tulla yllätyksenä. Muutos ei ehkä ole uhka, vaikka merkillä on iso joukko uskollisia kannattajia, joita pitää kunnioittaa. Niin on itse asiassa tällä kertaa tehty poikkeuksellisen huolella, kertoo tehdas.

Matkapurjehtijoiden toiveesta avotila on ennen kaikkea suojainen. Korkea kansirakenne auttaa, ja ajokuomun eteen saa lisävarusteena kiinteän tuulilasin. Penkkien reunukset on viistetty miellyttäviksi selkänojiksi eikä avotilaa ole venytetty ihan laidoille saakka, vaan sivukannet ovat leveät ja helpot kulkea.

Avotilan penkeissä on luukut, jotka avautuvat peräkajuutoihin. Niitä voi käyttää lastaukseen, mutta ne ovat ensisijassa tuuletusta varten. Sen tehostaminen on toinen käyttäjien paljon esittämä toive.

Sisällä huomion vie valon ja avaruuden määrä. Portaikko laskeutuu korotetulle turkille, jossa seisoessa suuret sivu- ja keulaikkunat ovat katselukorkeudella. Alempana salongissa maisemia tarjoavat runkoikkunat, nekin aiempaa isommat. Siellä katto on jo niin korkealla, että siihen ulottuu hädin tuskin edes kurottamalla

Lue esittely Vene-lehdestä 2/2024

Xc 47

Hinta alk. 798 800 € (ALV 0%), testivene 1 150 000 € (ALV 25%)

Runkopituus 14,30 m, vesilinja 13,17 m, leveys 4,56 m, syväys 2,3 / 2,0 m, uppouma 14 500 kg, kölipaino 5 490 kg, maston korkeus 23,0 m vedestä, purjeala 123,0 m²

Moottori Yanmar 4JH80CR 60 kW (80 hv)

CE-luokka A (valtameri)

Suunnittelu X-Yachts Team, Tanska, valmistaja X-Yachts, Tanska

Myynti Suomessa X-Yachts Finland, Espoo, X-Yachts, puh: 040 746 0958

Lue myös nämä

X