Tilaa
Testit

Esittelyssä Bente 28 – Hipstereiden kansanvene

Bente 28:n urheilullisen ja nuorekkaan ilmeen takaa paljastuu yllättävän pätevästi retkeilyyn soveltuva, luonteeltaan kiltti perhepursi. 

27.02.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaLudovic Fruchaud

Kun Bente 24 esiteltiin ensimmäisen kerran 2014 Dûsseldorfissa, se oli vielä nettisukupolven yhteisöprojekti. Alexander Vrolijk, tunnetun suunnittelijan Rolf Vrolijkin poika ystävineen keräsi sosiaalisen median ja foorumien kautta ideoita uuteen, pieneen retkipurteen, johon isän toimisto teki teknisen suunnittelun.

Vene oli menestys, niitä tehtiin noin 120 kappaletta. Seuraava askel, Bente 39 oli kohtalokas. Sen suunnittelu ja toteutus tulivat kalliiksi, ja kun niitä meni kaupaksi vain muutama, nuori yritys ajautui konkurssiin vuonna 2020.

Se löysi kuitenkin uudet omistajat vain muutamassa kuukaudessa. 28 on ”uuden Benten” ensimmäinen malli, mutta myös 24 ja 39 pidettiin tuotannossa. Edellisiä on myyty jo noin 30 veneen verran konkurssin jälkeen.

Modernilta näyttää, ja vauhdikkaalta. Keula on negatiivisesti kallistettu ja veneen paikallaan ollessa roikkuu pitkän matkaa vesilinjan yläpuolella IMOCA-tyyliin. Terävät palteet lähtevät aivan edestä ja nousevat loivasti perää kohden. Varalaidassa on negatiivinen ketka, mutta sen mataluutta korostaa partaan sisäänveto kantta kohti.

Runko on täyteläinen myös vesirajan alta keulasta lähtien, joten se pysyy hyvin isonkin aallon päällä.

Bente 28 ei siis olekaan puhdas sporttipursi, ulkonäöstään ja sinänsä oikein mainiosta suorituskyvystään huolimatta. Oikeasti sen lahjakkuus liittyy retkeilyyn ja jopa kohtalaisen matkapurjehdukseen. Asia selviää viimeistään, kun kurkistetaan lasikatteen alle. Se on paitsi erikoinen, myös lähes nerokas keksintö.

Portaikko on matala, mutta jyrkkä. Sen juuressa seistään suoraan rungon päällä. Seisomakorkeus on peräti kaksi metriä juuri oikeassa kohdassa, paapuuriin jäävän pentterin ja styyrpuurin toiletin välissä, ennen salonkia. Lasikaton läpi sekä purjeet että maisema ovat erinomaisen hyvin tarkkailtavissa sisätöitäkin tehdessä.

Bente 28: Valkoista, valoisaa ja hyvin viimeisteltyä. Oikein raikas vaihtoehto pohjoismaiselle mahonkiperinteelle.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 2/2023

Bente 28

Hinta alk. 109 000 € (ALV 0%), testiveneen hinta 135 000 (ALV 0%)

Runkopituus 8,65 m, vesilinja 7,83 m, leveys 2,99 m, syväys 1,60 m, uppouma 3 200 kg, kölipaino 995 kg, maston korkeus 13,5 m vedestä, purjeala 55,2 m², moottori Volvo Penta D1 13 hv (9 kW), CE-luokka B, suunnittelu Judel-Vrolijk, Saksa, valmistaja Bente Yachts, Saksa

Bente 28.

Lue myös nämä

X