Tilaa
Jutut

Esittely: Shogun 43 – Sähäkkä samurai

Shogun 43 poikkeaa niin paljon valtavirrasta, että sen voi sanoa kulkevan ihan omassa uomassaan. Ja kovaa. 

11.12.2023

KirjoittajaPasi Nuutinen

KuvaajaLudovic Fruchaud

Ensin revittiin ohjekirja, virnistää suunnittelija Oscar Södergren. Sitten tehtiin vene tilaajan toiveisiin: erittäin nopea risteilijä, joka pysyy kahden harrastepurjehtijan käsissä ja kelpaa asumiseen Tukholman saaristossa.

Runko tyhjiölaminoidaan yhtenä kappaleena, joka muotista nostaessa painaa veistämön mukaan vain 150 kiloa. Materiaaleina ovat hiilikuitu, epoksihartsi ja divinycell. Samoin eri kappaleina tehdyissä ruffissa ja perälaudassa, jotka kiinnitetään infuusiolaminoimalla.

Vähän painoa ja paljon purjeita, oli Håkan Södergrenin resepti nopeita pursia luodessa. Isän ja pojan suunnittelutoimisto jatkaa samalla linjalla. Ero on siinä, että 3D-ohjelmilla voidaan mallintaa pohjan muotoja ja virtauksia eri kallistuskulmilla helpommin ja tarkemmin, kuin kokemukseen ja puolimalleihin tukeutuen.

Kun avataan purjeet ja otetaan halssi, Shogun paljastaa heti kaksi ominaispiirrettään: ensimmäinen on sen vakaa kulku niin suunnan kuin kallistuksen suhteen. Liikkeelle lähdetään hyvin pehmeästi ja ohjaus on kevyttä sekä helppoa.

Keulassa palteiden päällä on listat roiskeita kääntämässä ja runkoa jäykistämässä.

Sisällä Shogunin radikaalisuus on piilevämpää. Portaikko laskeutuu paapuurin puolella olevan L-pentterin ja vastalaidan toiletin väliin. Molemmat ovat kooltaan ja varustelultaan riittävät kuuden hengen miehistön mukavaan huoltoon saaristoloman aikana.

Majoitustilat keulassa ja kahdessa peräkajuutassa ovat sopivan väljät vuoteiltaan ja säilytystiloiltaan, jotta kussakin viihtyy yksi pariskunta. Satunnaiset yövieraat voi sijoittaa salongin suorille sohville, joiden väliin jäävä klaffipöytä noudattaa samaa mitoitusta: aterioimaan mahtuu kuusi henkeä, sundownereille pari enemmän.

Kun masto on pöydän peräpuolella, kulku sohville on helppo pöydän kaikilta sivuilta.

Lue esittely kokonaisuudessaan Vene-lehdestä 12/2023

Shogun 43

Hinta alk. 945 000 € (ALV 0%), testivene 1 250 000 € (ALV 0%)

Pituus 13,1 m, vesilinja 12,3 m, leveys 3,7 m

Syväys 2,4/2,7 m, uppouma 6 100 kg, kölipaino 2 660 kg

Maston korkeus 21,0 m vedestä

Isopurje 65,0 m², ST-fokka 49 m², genaakkeri 80 m²

Moottori Volvo Penta D1 20 kW (27 hv)

CE-luokka A (valtameri)

Suunnittelu Oscar ja Håkan Södergren, Ruotsi

Valmistaja Linjett Boatyard, Ruotsi, shogunyachts.com

Lue myös nämä

X