Tilaa
Uutiset

Ensimmäisen maailmansodan aikainen sukellusveneen hylky paljastui jälleen Ranskassa

Yli sata vuotta sitten ensimmäisen maailmansodan jyllätessä saksalainen sukellusvene UC-61 oli miehistöineen laskemassa miinoja ranskalaissatamiin, mutta päätyi erehdyksen johdosta karille Pohjois-Ranskan rannikolla ja miehistö antautui.

27.01.2019

KirjoittajaJukka Hiiro

Ranskan rannikolta löydettiin ensimmäisen maailmansodan aikainen saksalainen sukellusvene, jonka miehistö antautui yli sata vuotta sitten.

Yli sata vuotta sitten ensimmäisen maailmansodan jyllätessä saksalainen sukellusvene miehistöineen päätyi erehdyksen johdosta karille Pohjois-Ranskan rannikolla. 26-henkisen miehistön kerrotaan antautuneen tuoreeltaan ja hylänneen epäonnisen sukellusveneensä. Veneen kerrotaan uponneen myöhemmin merenpohjan pehmeään hietaan.

Nyt meren myrskyt ja tyrskyt ovat alkaneet kuitenkin vähän kerrassaan paljastaa tuota lähes esihistoriallista sukellusvenettä. Sukellusveneen tunnus oli UC-61 ja siitä on tullut jo matkailunähtävyys alueella.

Viime joulukuusta lähtien sukellusveneestä on ollut nähtävissä kaksi osastoa aina laskuveden aikaan. Sukellusveneen hylky lepää Wissantin tunnetun hiekkarannan edustalla lähellä Calais’n kaupunkia.

Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun sukellusvene on näkyvissä. Wissantin pormestari Berard Bracq kertoo BBC:lle että hylky on näkyvissä aina parin kolmen vuoden välein riippuen aalloista ja tuulesta.

”Kunnon tuulenpuuskat, ja hylky katoaa jälleen”, Bracq toteaa.

Joidenkin paikallisten mukaan hylystä on nyt näkyvissä kuitenkin enemmän kuin aiemmin.

Ensimmäisen maailman sodan aikaan Saksan sukellusveneet eli U-bootit upottivat satoja vihollisaluksia. Ranskan rannikolle ajautuneen UC-61-veneen kerrotaan upottaneen ainakin 11 vihollistalusta joko torpedoin tai laskemillaan merimiinoilla, kertoo BBC.

Viimeiseksi jääneellä tehtävällään Belgiasta lähteneen UC-61:n oli tarkoitus laskea miinoja ranskalaiskaupunkien Bologne Sur Merin ja Le Havren satamiin.

Sukellusveneen hylystä ovat uuitsoineet muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, tiedesivusto Live Science sekä saksalaislehti Deutche Welle.

Lue myös nämä

X