Tilaa
Uutiset

Ennätysleuto jäätalvi

01.12.2009

KirjoittajaVenelehti

Ilmatieteen laitos pitää mahdollisena, että Itämeri jäätyy tulevana talvena ennätyspieneltä alueelta.

– Tämänhetkinen tilanne muistuttaa paljolti loppusyksyn 2007 tilannetta. Meriveden pintalämpötilat ovat hyvin samankaltaiset kuin tuolloin. Paikoin vesi on jopa lämpimämpää, joten talvesta voi tulla jäätilanteen kannalta kaikkien aikojen leudoin, tutkija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksen jääpalvelusta toteaa.

Tällä hetkellä meriveden pintalämpötila on Perämerellä 2-4 astetta, Selkämerellä 4-6 astetta ja Suomenlahdella 3-7 astetta. Varsinaisella Itämerellä ja Itämeren eteläosissa pintalämpötila on 6-8 astetta. Aivan rannikon läheisyydessä vesi voi olla kylmempääkin. Keskimääräiseen verrattuna lämpötilat ovat asteen verran normaalia korkeampia.

Perämeren rannikkoalueet Kalajoelta pohjoiseen ovat yleensä saaneet ennen joulukuun alkua pysyvän jääpeitteen. Kuluvana talvena jäätä on jo ehtinyt muodostua alueen sisälahtiin, mutta viime viikkojen lämmin sää on ne sulattanut. Tällä hetkellä Perämeri on täysin jäätön. Suomenlahden rannikoilla ensijäätyminen tapahtuu varhaisimmillaankin marraskuun loppupuoliskolla ja pysyvän jääpeitteen rannikkoalueet saavat keskimäärin vasta joulukuun loppupuolella.

Jäätalvi 2007-2008 oli jääpalvelun tilastojen mukaan toistaiseksi kaikkien aikojen leudoin. Talven laajin jäätilanne oli tuolloin 24. maaliskuuta, jolloin jäätä oli vain 49 000 km&³2; alueella.

1.12.2009 Heikki Juuri-Oja

Lue myös nämä

X