Tilaa
Uutiset

EM Helsinki: Olympialuokkien Euroopan mestaruudet ratkotaan Helsingissä

29.06.2011

KirjoittajaKari Wilén

Kari Wilén

Hernesaaren ranta Helsingissä muuttuu heinäkuussa kilpailu- ja huvikeskukseksi, kun pääkaupungin seurojen voimin järjestetään avoimet EM-kisat melkein kaikissa olympialuokissa.

Purjelaudat puuttuvat kokonaan, lautailijoiden Euroopan mestaruudet purjehditaan syyskuussa Bulgariassa. Starveneissä puolestaan tyydytään Eastern Hemisphere Championship -regattaan, koska luokan EM-kisat ovat Irlannin Dublinissa syyskuussa.

Vilkasta rantaelämää Hernesaaressa

Kilpailukeskus Hernesaaressa on kunnostettu. Kaupunki on rakentanut kaksi ramppia, joista kevytveneet voidaan laskea vesille. Mukaan odotetaan noin 900 purjehtijaa 50 maasta.

Vilske Eteläsatamassa alkoi heti juhannuksen jälkeen, sillä ennen varsinaisia kilpailupäiviä suoritetaan veneiden ja purjeiden mittauksia ja tarkistuksia. Useat joukkueet tulevat varmasti ajoissa paikalle myös tutustuakseen purjehdusolosuhteisiin.

Hernesaaren ranta tarjoaa myös oheisohjelmaa perheille ja muulle yleisölle, mutta tärkeintä on, että kilpapurjehdusta on nyt mahdollista seurata harvinaisen läheltä. Kaikkien luokkien ratkaisevat mitalipurjehdukset käydään nimittäin aivan rannan tuntumassa olevalla C-radalla. Lisäksi kaikki parikilpailut käydään Hernesaaren radalla.

Avoimet EM-kisat ovat ilman muuta suurin regatta Suomessa vuosiin, jopa vuosikymmeniin. Helsinki Sail Racing Management on tehnyt esityön, mutta ratatoiminnoista vastaavat pääkaupungin pursiseurat.

Tähtiä radoilla

Radoilla nähdään useita kilpapurjehduksen ”rocktähtiä”, kuten Laser Standardin olympiavoittaja Tom Slingsby Australiasta ja nepaluokassa hänen maanmiehensä Mathew Belcher/Malcolm Page, kaikki kolme luokkansa ISAF-rankingin kärjessä.

Laser Radialeissa Sari Multala ja Tuula Tenkanen saavat vastaansa muun muassa kiinalaisen Lijia Xu’n ja belgialaisen Evi Van Ackerin.

Finnjollissa Tapio Nirkko starttaa 67 purjehtijan laivueessa, josta tosin puuttuvat parhaat amerikkalaiset ja britit, mukaan lukien Ben Ainslie. Sen sijaan mukana on yllättävän monta purjehtijaa Venäjältä.

Myös molemmista Laser-luokista puuttuvat ennakkoon vahvimmat britit ja jenkit, mutta 470:n parhaat miehet ja naiset tulevat Helsinkiin.

Näyttää siis siltä, että ISAF World Cupin jälkeen jotkut huippupurjehtijat pitävät hengähdystaukoa. Suomalaisille kotiregatta kuitenkin merkitsee paljon siksikin, että EM-kilpailut ovat osa purjehtijoidemme olympiakarsintaa.

Laser Standard on, kuten tavallista, regatan suurin luokka noin 140 osanottajalla ja myös Radial-luokkaan on ilmoittautunut yli sata naista. Stareissa osanotto on kaikkiaan pieni pettymys, mutta suomalaismiehistöjä starttilinjalla on peräti seitsemän.

Yhteensä kisoihin on ilmoittautunut noin 600 venekuntaa.

Avoimet EM-kisat Helsingissä 30. 6.-15. 7.

30.6.-3.7. Elliott 6m, parikilpailu (naiset) rata C
2.-7.7. Star, Eastern Hemisphere Championship rata E
3.-7.7. Laser Radial (naiset) rata D
3.-7.7. Laser Standard (miehet) rata K
7.7. Star, mitalipurjehdus rata C
8.7. Laser Radial, mitalipurjehdus rata C
8.7. Laser Standard, mitalipurjehdus rata C
9.-13.7. 49er rata C
9.-13.7. Finnjolla rata E
9.-14.7. 470 (miehet ja naiset) rata L/H (varalla D)
13.7. 49er, mitalipurjehdus rata C
14.7. Finnjolla, mitalipurjehdus rata C
15.7. 470, mitalipurjehdukset rata C

Purjepussi, Vene 7/11

 

Lisätietoja

 

Lue myös nämä

X