EM Helsinki: 49er-kaksikko Lehtinen-Bask aloitti lupaavasti

09.07.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Kiti Westerback

49er-luokka pääsi avaamaan omat kilpailunsa hyvässä tuulessa aivan Hernesaaren rannan kupeessa olevalla radallaan.

Purjehduksen formuloita johtaa ensimmäisen päivän jälkeen 10 sijoituspisteellä Itävallan joukkue Nico Delle Karth/Nikolaus Resch.

Lauri Lehtinen ja Kalle Bask purjehtivat omassa fleetissään sijat 5, 6 ja 7. Venevauhdin ollessa kohdallaan kaksikkoa harmittivat hankaluudet starteissa. Kokonaistilanteessa kaksikko on viidentenä (18 pistettä).

– Starteissa oli hankaluuksia, muuten kaikki on kohdallaan. Varmistettiin monta pistettä tänään tasaisilla purjehduksilla. Tässä vaiheessa pitkää regattaa ei ainakaan saa ratkaista mitään niin sanotusti väärään suuntaan, Lehtinen sanoi rantaan päästyään.

Bask vahvisti kipparinsa kommentin ja kehui tiimityötä.

– Venevauhti oli tosi hyvä, myötätuuliosuuksilla mentiin kovaa ja oikealla reitinvalinnalla teimme monia ohituksia, Bask hymyili.

Laser-mestaruudet Kroatiaan ja Belgiaan

Perjantaina käytiin suurimman luokan Laserien mitalikilpailut kohtalaisessa ja tasaisessa tuulessa.

Ennen mitalikilpailua Laser Standard -luokkaa johtanut Kroatian Tonc Stipanovic oli paras myös mitalikilpailussa. Vaikka Stipanovic saikin rangaistuksen vauhdin lisäämisestä pumppaamalla ja joutui tekemään hyvityksenä 720 asteen käännöksen, hän purjehti maalilinjan yli ensimmäisenä. Stipanovic (21,4 p.) valtasi EM-tittelin ennen Puolan Jonasz Stelmaszykia (28 p.). Kolmanneksi purjehti Itävallan Andreas Geritzer (33 p.).

Suomalaisista parhaalle sijalle EM-regatassa ylsi Pierre Angelo Collura, joka oli 31:s.

Naisten Radial-luokassa voittoon purjehti Kiinan Lijia Xu. Euroopan mestaruus meni kuitenkin Belgian Evi Van Ackerille ja hopea Kroatian Tina Michelicille. Pronssille ylsi Espanjan Alicia Cebrian.

Sari Multala päätti EM-regatan sijalle 14. Regatan parhaana suomalaisena Multala varmisti edustuspaikkansa esiolympialaisissa – Tuula Tenkanen oli 22:s ja Ida Voutilainen 28:s.

– Tulos on vaatimaton, mutta olin kuitenkin luokassani paras suomalainen, mikä oli päätavoitteeni. Siinä mielessä olen tyytyväinen, Multala sanoi.

Viimeiseen finaalilähtöön Multala lähti aiemmista päivistä eroavalla taktiikalla.

– Tänään päätin lähinnä vartioida Tuulaa, ja se myös onnistui. Kokonaisuutena kisaan mahtui hyviä hetkiä, mutta virheitä tuli liikaa, summasi Multala pitkää EM-urakkaa.

Lauantaina 49erin karsintalähdöt alkavat klo 11 Hernesaaren ja Sirpalesaaren kupeessa olevalla radalla.

Finn-jollat aloittavat samaan aikaan oman regattansa merellä ja 470-luokka starttaa klo 12.