Tilaa
Uutiset

Chay Blyth palasi kotiin 40 vuotta sitten

12.08.2011

KirjoittajaKiti Westerback

OnEdition

Tänään tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun Chay Blyth palasi kotiin purjehdittuaan länsisuuntaan maapallon ympäri, yksin ja pysähtymättä.

59-jalkainen ketsi British Steel tarvitsi tähän ”väärin päin” vallitsevia tuulia ja virtoja vastaan tehtyyn purjehdukseen 292 päivää. Hän paljasti sittemmin, että olisi voinut palata jo kolme päivää aiemmin, mutta häntä pyydettiin hidastelemaan, jotta hän palaisi huipentamaan Cowes Weekin loppua.

Matkalta on tietysti monta tarinaa, mutta yksi veikeimmistä on se, kuinka hän eräänä yönä osui törmäyskurssille venäläisen troolarin kanssa. Hän yritti herättää huomiota lampulla, mutta vasta kun hän ampui hätäraketin, havahtui vahtimies ja ennen pitkää kannella oli koko miehistö. Kun radioyhteys saatiin, kysyi venäläiskapteeni, mistä purjehtija oli lähtenyt matkaan.
– Southamptonista, vastasi Blyth.
– Minne olette matkalla?
– Southamptoniin.
– Missä satamassa viimeksi olitte?
– Southamptonissa.
– Miten suuri miehistö veneessä on?
– Ei ole miehistöä.
Keskustelun huipennukseksi Blyth kertoi, että viimeksi hän souti yli Atlantin!

Sittemmin skottilainen Blyth keräsi mainetta purjehduskisoissa, kuten Whitbread, Round Britain, Trans Atlantic ja oli mukana tekemässä Sinisen nauhan ennätystä Virgin Atlanticilla. Vuonna 1989 Chay Blyth perusti Challenge Business -yrityksen. Se järjesti purjehduskisoja, joissa tavalliset ihmiset saattoivat lähteä kisaan maailman ympäri. Kisojen yhteydessä hän keräsi miljoonia puntia hyväntekeväisyyteen. Vuonna 1940 syntynyt entinen laskuvarjojoukkojen kersantti Blyth (oik. Charles Blyth) aateloitiin vuonna 1997.

Lisätietoja

Lähde: Barry Pickthall
Kuva: OnEdition
 

 

Lue myös nämä

X