Tilaa
Jutut

Bill Gates tilasi itselleen maailman ensimmäisen luksusvetyjahdin – 112-metrinen alus tuottaa sivutuotteenaan vettä

Tuoreella hankinnallaan Gates kiilaa ensimmäiseksi sarjassa vetykäyttöisten luksusristelijöiden omistajat.

19.02.2020

KirjoittajaKristiina Kuisma

Maailman toiseksi rikkaimman miehen titteliä hallussa pitävä Bill Gates on tilannut itselleen ainutlaatuisen superjahdin. Gates kiilaa ensimmäiseksi sarjassa vetykäyttöisten luksusristelijöiden omistajat. Valmisteilla on nimittäin lajinsa ensimmäinen alus.

Uutislähteiden mukaan Gates on tilannut itselleen lähes 600 miljoonaa euroa maksavan Aqua-risteilijän, jonka odotetaan valmistuvan vuoden 2024 jälkeen. 112-metrinen (370 jalkaa) alus on hollantilaisen suunnittelutoimiston Sinotin muotoilema.

Aiheesta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian ja The Telegraph.

Aqua saa käyttövoimansa nestemäisestä vedystä. Polttoaine on kahdessa 28 tonnin tyhjiöpakatussa säiliössä, jotka on viilennettu -253 celsiusasteeseen. Niiden kerrotaan riittävän valtameren ylitykseen.

Vauhdikkaimmillaan Aquan kerrotaan saavuttavan 17 solmun (noin 31 kilometriä tunnissa) etenemisvauhdin. Telegraphin mukaan alukseen tulee yksi dieselmoottori, sillä vetyvenesatamia on toistaiseksi vielä harvassa.

Aluksessa on kaksi yhden megawatin moottoria ja kaksi potkuria, jotka saavat virtaa aluksella olevista polttokennoista, jotka yhdistävät vedyn hapen kanssa sähkön tuottamiseksi. Prosessissa syntyy sivutuotteena vettä.

Alus on vaativaan makuun suunniteltu. Sen viidellä kannella ovat muun muassa helikopterin laskeutumisalusta, kuntosali ja tietysti luksuksen tämän hetkinen välttämättömyys: äärettömyyteen jatkuvalta näyttävä uima-allas.

Matkustusmukavuutta aluksella on 14 hengelle ja 31 miehistön jäsenelle.

Tähän mennessä Bill Gates on suosinut vuokraveneitä, mutta onhan oma toki aina oma.

Tämä juttu on julkaistu myös 10. helmikuuta Tekniikan Maailman netissä.

Tämä uutinen ei pidä paikkaansa. Tekniikan Maailman käyttämät lähteet olivat saaneet väärää tietoa ja Vene-lehti julkaisi uutisen hyvässä uskossa. Bill Gatesilla ei ole Sinot-suunnittelutoimiston mukaan minkäänlaista yhteyttä Aqua-alukseen. Pahoittelemme virhettä.

Lue myös nämä

X