Tilaa
Jutut

Big C – Pikkuruinen Atlantilla

Britti Andrew Bedwell tavoittelee ennätystä siitä, kuinka pienellä veneellä voi purjehtia poikki Atlantin.

08.01.2023

Kirjoittajapasi nuutinen

KuvaajaAndrew Bedwell

Alle metri. Tarkalleen ottaen 39 tuumaa eli 99,06 senttiä on mittaa veneellä, jolla Andrew Bedwell lähtee ensi toukokuussa ylittämään Atlanttia. 1 900 merimailin reittiin Newfoundlandista Cornwalliin lasketaan kuluvan 60–90 vuorokautta.

Ruokaa on kahta lajia: pakastekuivattua lihaa pippuroituna ja kuivalihaa rusinoiden kera.

”Kuulostaa oudolta, mutta toimii”, Bedwell vakuuttaa. Hän kertoo vaimonsa pitävän häntä hulluna, mutta osallistuvan silti varusteluun tekemällä ja pakkaamalla ruokaa veneen 12 vesitiiviseen lokeroon, jotka toimivat myös kellukkeina. Lisäksi eväspaketeilla vuorataan veneen koko runko sisäpuolelta.

Kellukkeiden ja kölin avulla vene nousee pystyyn, kun se väistämättä myös kaatuilee valtameren aallokossa. Oikeastaan vene ei olekaan juuri muuta, kuin kellukkeilla varustettu kölikaivo, jossa Bedwell istuu ja torkkuu samalla penkillä koko matkan. Yli 180-senttinen mies ei mahdu itseään pitkälleen oikaisemaan. Seisomaankin hän pääsee vain sään salliessa suojakuomun avaamisen.

A-maston keulaharukseen saa kaksi purjetta. Molemmat avataan myötäisellä, sivutuulessa vain toinen, eikä vastaiseen juuri purjehdita. Veneen lasketaan selviytyvän turvallisesti aina lähes 30 m/s tuulennopeuksiin saakka, joskin mukavuus häviää taatusti jo paljon aiemmin.

WC:tä ei ole ja käsikäyttöisellä koneella tehdään merivedestä juotavaa. Käsin veivataan myös generaattoria, joka täydentää aurinkopaneeleja virrantuotossa navigointielektroniikalle. Siihen kuuluvat ais, vhf, gps ja karttaplotteri.

Ammatiltaan Bedwell on purjeentekijä ja venekorjaaja. Pienveneillä hän on tehnyt huimia seikkailuja ennenkin, mm. Mini-Transat -purrella Brittein saarten ympäri vuonna 2016 ja sitten Islannin kiertäen 2018.

Nykyisen veneen on suunnitellut ja rakentanut toinen britti, Tom McNally, joka aikanaan kantoi itse pienimmällä veneellä Atlantin ylittäneen kunniaa (nykyinen ennätys 1,63 m on amerikkalaisella Hugo Vihlenillä), mutta menehtyi syöpään ennen uutta yritystään.

Siitä tuleekin Bedwellin veneen nimi. Big C viittaa paitsi suureen mereen, myös syöpään, jonka tutkimukselle tempaus kerää rahoitusta.

BigC

Lue myös nämä

X