Tilaa
Uutiset

Avomeren öljytilannetta seuraava älypoiju kommunikoi nyt satelliitin välityksellä

Satelliittiyhteyttä käyttävä poiju seuraa muun muassa Itämeren öljypitoisuuksia ja välittää tiedot lähes reaaliajassa mantereelle.

21.11.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Suomenlahdella otettiin lokakuussa ensimmäistä kertaa käyttöön älyteknologiaa hyödyntävä navigointipoijujärjestelmä. Poiju seuraa muun muassa Itämeren öljypitoisuuksia ja välittää tiedot satelliitin kautta mantereelle.

Satelliittiyhteyttä käyttävä älypoiju on asemissa Itämerellä Helsingin eteläpuolella.

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan reaaliaikainen etämittaus on merkittävä harppaus niin öljyntorjunnassa kuin muussa ympäristöseurannassa. Järjestelmä on paitsi nopeampi, myös sen tuottama tieto on aiempaa tarkempaa. Tulevaisuudessa poijuja voitaisiin jopa käyttää öljypäästöjen ennakkovaroitusjärjestelmänä.

Selvää on, että mitä aiemmin mahdollinen öljyvuoto havaitaan, sen nopeammin torjuntatoimet päästäisiin aloittamaan ja tulokset olisivat niin ikään parempia.

Öljyvuotojen tarkkailuun kehitetyt älypoijut ovat osa EU:n Horisontti 2020 –ohjelmaan lukeutuvaa Grace-hanketta, jota koordinoi Suomen ympäristökeskus SYKE.

SeaHow-navigointipoijut on kehittänyt Meritaito Oy yhdessä alihankkijansa Luode Consulting Oy:n kanssa.

Poijut on suunniteltu arktisiin olosuhteisiin eikä avomeri ole niille näin ongelma.

Helsingin eteläpuolella oleva poiju on ehkä ensimmäinen satelliittiyhteyttä käyttävä poiju, mutta ensimmäinen älypoiju se ei ole.

Porvoossa Nesteen jalostamon edustalla otettiin käyttöön öljyvuotoja tarkkaileva älypoiju jo vuonna 2016. Porvoon poiju toimii kuitenkin GSM-verkossa, ei satelliittiyhteydellä.

Grace-hankkeesta voi lukea lisätietoja täältä.

Lue myös nämä

X