Tilaa
Arvostelut

Aselevon maksumiehet

20.05.2021

Kirjoittajalauri kaira

KustantajaAtena (2020)
Äänikirja 19,95 €

Taisteluiden tauottua Itärajalla syyskuussa vuonna 1944 alkoi Suomen osalta toisessa maailmansodassa vaihe, joka tunnetaan huonommin kuin sitä edeltäneet talvi- ja jatkosodan tapahtumat.

Vihollisuudet Saksan kanssa eivät rajoittuneet ainoastaan Lappiin, vaan osansa saivat kokea myös natsi-Saksan hallitsemalla maaperällä olleet suomalaiset. Niitä henkilöitä, jotka eivät suostuneet yhteistyöhön vanhojen aseveljien kanssa odotti karu kohtalo – sulkeminen keskitysleireille.

Suomen ja Saksan diplomaattisuhteiden kariuduttua saksalaiset sotilaat takavarikoivat 56 suomalaista kauppa-alusta ja pidättivät niiden mukana yli 300 merimiestä ja -naista. Kirjassaan Aselevon maksumiehet – Suomalaiset merimiehet natsi-Saksan keskitysleireillä 1944–1945 toimittaja Pertti Rönkkö kertoo heidän moninaisista kohtaloistaan.

Teoksen sisältö on varsin korutonta ja monen merenkulkijan matka päättyi keskitysleirin kauheuksien seurauksena. Rönkön teos on tiivis esitys ja vaikka tapahtumien syvempi analyysi loistaa poissaolollaan, on se hyvä muistutus vuosien 1944 ja 1945 järkyttävistä tapahtumista.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X