Tilaa
Uutiset

Archipelago Sea Jazz – Saaristo täyttyy kesällä jazzista

06.07.2022

KirjoittajaMarkus Ånäs

Yhteistyössä on voimaa. Jo klassisiksi saariston musiikkifestivaaleiksi muodostuneet Korppoon Korpo Sea Jazz ja Kemiössä Baltic Jazz ovat saaneet rinnalleen myös Turku Sea Jazzin ja maarianhaminalaisen Åland Sea Jazzin. Ja mikä parasta, niillä kaikilla on markkinoinnissaan nyt yhteinen katto-organisaatio, Archipelago Sea Jazz.

Tulevana kesänä veneilijät voivatkin purjehtia musiikkiesityksestä toiseen, sillä konserttien sarja kattaa liki koko Turunmaan saariston alueen; festivaalit ovat sijoitettu kalenteriin peräjälkeen heinä–elokuuksi.

Sarja aloitetaan Taalintehtaalla Baltic Jazzeissa 1920-luvun tunnelmin, kun lauantai-iltaa inspiroi salakuljetus saaristossa, kieltolaki sekä höyheniä pölisevä jazz-aika. Marian Petrescu & Olli Soikkeli luottavat Django Reinhardtin säveliin, Dizzy Queens heittää jazz-show’n ja Shirley Sparks & Antti Sarpila tarjoaa jazzklassikoita. Ahvenanmaalainen Mildreds kompani tanssittaa 1920-luvun tanssityylein ja Lady Laverna tuo juhliin burleskesityksensä. ”Osallistujia kehotetaan varustautumaan Charleston-ystävällisillä kengillä. Aikakauteen sopivat vaatteet ja asusteet ovat tervetulleita ja paras asu tullaan palkitsemaan”, festivaali tiedottaa.

Korpo Sea jazz levittäytyy välisaaristoon heinäkuun puolivälissä: Korppoon pääsaaren lisäksi esityksiä on tänä vuonna Paraisten keskustasta Nauvoon ja ulommas, aina Aspöseen ja Houtskariin asti. Korppoon festivaali luottaa kotimaisiin, innovatiivisiin ja uusiin tekijöihin. Etabloituneimmasta päästä löytyy sieltäkin uudehkoa tekijää, kun pääkonsertissa esiintyy kehuttu OK:KO. Aspön kappelikirkossa esiintyy spirituaalisävellyksin laulaja Mia Simanaisen ja kosketinsoittaja Kari Ikosen duo. Kiinnostavalta – ja supertaiteelliselta – vaikuttaa Korpoströmin saaristokeskuksessa esiintyvä Selma Savolainen Horror Vacui, jossa soittavat muusikot ovat tuttuja muun muassa OK:KO, Mopo, Alder Ego ja Signe -yhtyeistä.

Turku Sea Jazz vie konsertit myös Seilin saarelle, jossa kirkossa kuullaan trumpetisti Verneri Pohjolan improvisoitu soolokonsertti. Muita tähtiä päälavalla kaupungissa ovat muun muassa John Scofieldin johtama Yankee Go Home -yhtye, ranskalaislaulaja Cyrille Aimée sekä jazzia ja elektronista musiikkia yhdistelevä kokoonpano, jota johtaa beatbox-artisti Felix Zenger.

Setin elokuussa päättävässä Åland Sea Jazzeissa Ostrobothnia Jazz Sextet yhdistää tuotannossaan argentiinalaisen Astor Piazzollan ja toisaalta rannikkoseudun kansanmusiikkiperinteen. Sarpila Pyysalo Bounce -yhtyeessä keskeiset jazznimet Antti Sarpila ja Severi Pyysalo soittavat Åland Sea Jazzin perustajajäsenen Jussi Fredrikssonin kanssa. Maarianhaminassa kuullaan myös pianisti Vladimir Shafranovia ja scat-taituri Aili Ikosta, jonka kuusihenkinen yhtye tekee kunniaa itse Ella Fitzgeraldille.

Baltic Jazz: 8.–10.7., Korpo Sea Jazz: 20.–24.7.; Turku Sea Jazz: 27.–30.7.; Åland Sea Jazz: 5.–6.8.

Tarkemmat ohjelmat: Archipelago Sea Jazz

 

Lue myös nämä

X