Tilaa
Arvostelut

APUA! Veneilijän turvallisuusopas

05.07.2018

KirjoittajaAri Inkinen

TekijäRajavartiolaitos
KustantajaRajavartiolaitos

Veneily on hieno harrastus. Näillä sanoilla alkaa Rajavartiolaitoksen laatima ja julkaisema Apua, veneilijän turvallisuusopas.

Veneily on — enimmäkseen — myös turvallinen harrastus, mutta siihen liittyy riskielementti, ainakin pieni. Meri ja suuret järvet voivat olla arvaamattomia, ja on hyvä varautua myös sään ja laitteiden tuomiin yllätyksiin.

Rajavartiolaitoksen laatima turvallisuusopas kertoo perusteellisesti veneilyn riskeistä, mutta ennen kaikkea varautumisesta niihin ja myös selviytymisestä riskien toteutuessa.

Opas on lakonisesti laadittu, riskejä ei suurennella eikä dramatisoida, vaan asiallinen teksti toteaa mahdolliset tilanteet ja miten sitten toimitaan. Tilanteiden ja toimenpiteiden yleisten kuvausten ohella kirja sisältää yhdeksän toimenpidekorttia, joissa kohta kohdalta kerrotaan, miten missäkin tilanteessa tulee toimia.

Yksi oppaan neuvo on, että ennen liikkeelle lähtöä kipparin tulee kertoa muille, miten vene tarvittaessa pysäytetään ja missä ovat kelluntapukineet/pelatusliivit, elleivät jokaisella yllään.

Opas on saatavana Rajavartiolaitoksen kotisivuilta, josta sen voi tallentaa ja tulostaa itselleen.

Lue myös nämä

X