Tilaa
Uutiset

America´s Cup monirunkoveneillä

24.05.2007

KirjoittajaVenelehti

New Yorkin osavaltion korkeimman oikeuden tuomari Herman Cahn päätti 18. maaliskuuta, että Club Nautico Espanol de Vela ei ole pätevä ensihaastaja 33. America’s Cupissa, vaan tämä rooli siirtyy Golden Gate Yacht Clubille, jonka kautta Larry Ellisonin BMW Oracle Racing on jättänyt haasteensa. Puolustaja Alinghi ei vetoa päätöksestä, mikä merkitsee sitä, että seuraava Cup-kisa käydään pelkästään Oraclen ja Alinghin välillä, ja muut haastajat jäävät nuolemaan näppejään.

Oracle on haastanut 90-jalkaisella veneellä, joka aivan ilmeisesti tulee olemaan katamaraani. Alkuperäinen haaste koski ensi kesää, mutta ilmeisesti kilpailu järjestetään heinäkuussa 2009. Jos Alinghi voittaa, on Ernesto Bertarelli luvannut järjestää 34. America’s Cupin Valenciassa vuonna 2011 useiden haastajien ”multi-tapahtumana”.

KEW 19.3.2008

Aiemmat uutiset samasta aiheesta:

Emirates Team New Zealand haastaa Alinghin America’s Cupista

Uusiseelantilainen haastajavene Emirates Team New Zealand voitti Louis Vuitton Cupin finaalin selkeästi otteluin 5-0 ja ansaitsi sillä haastajaoikeuden America’s Cupista.

Vastaan tulee sveitsiläinen puolustajavene Alinghi ja vähintään viisi kilpailua käsittävä regatta alkaa kesäkuun 23. päivänä Valencian edustalla.

Kisa ratkeaa viidellä voitolla ja se voi venyä aina heinäkuun ensimmäiselle viikolle, jos veneet ovat tasaväkiset ja kilpailun ratkaisemiseksi tarvitaan 9 purjehdusta.

Dean Barkerin ohjaama uusiseelantilaisvene sai selkeästä lopputuloksesta huolimatta haastajafinaalissa kovan vastuksen italialaiselta Luna Rossalta, jonka perämies James Spithill ei ollut yhtä aggressiivinen kuin puolivälierissä, jossa hän peittosi yllättäen amerikkalaisen BMW Oraclen. Italialaiset olivat pari kertaa johdossa, mutta eivät onnistuneet pitämään uusiseelantilaisia takanaan maaliin saakka. Ensimmäisessä purjehduksessa italialaiset hävisivät vaivaisella 8 sekunnin erotuksella.

America’s Cup -regatan voittaja saa valita seuraavan kilpailupaikan. Jos uusiseelantilaiset voittavat, saattaa regatta siirtyä takaisin eteläiselle pallonpuoliskolle, jota useimmat tämänkertaiset haastajaprojektit ja niiden tukijat pitävät ei-toivottuna. Eli moni taho pitää juhannuksena peukkuja Alinghille.

Kari Wilén 7.6.2007

Italia ja Uusi-Seelanti haastajafinaaliin

Italialainen Luna Rossa lunasti loppukilpailupaikkansa Louis Vuitton Cupissa ottamalla selkeän mutta samalla yllättävän voiton amerikkalaisesta suursuosikista BMW Oracle otteluvoitoin 5-1. Amerikkalaisilla oli käytössään haastajien suurin budjetti eli noin 120 milj. euroa, mutta ratkaisevassa ottelussa yksinvaltiaan tavoin miehistöä johtanut kippari Chris Dickson vaihdettiin pois veneestä. Hänen tulevaisuutensa miljardöörin Larry Ellisonin omistamassa amerikkalaisprojektissa sinetöityi samalla. Tanskalainen varaperämies Sten Mohr ei voinut estää Luna Rossan kipparia James Spithilliä ottamasta ratkaisevan viidennen voiton.

Toisessa välieräparissa isäntämaan Desafio Espanol härnäsi ennakkosuosikkia Emirates Team New Zealandia pitempään, mutta hävisi lopulta otteluin 5-2. Viimeiseksi jääneessä kilpailussa tuuli nousi jopa 10 m/s nopeuteen ja aallokko oli voimakasta. Uusiseelantilainen perämies Dean Barker pakotti espanjalaisten yleensä niin aggressiivisen starttiperämiehen, puolalaisen Karol Jablonskin, kauaksi lähtölinjasta. Sen jälkeen voittajasta ei enää ollut epäselvyyttä, vaan uusiseelantilaiset ylittivät maalilinjan yli minuutin etumatkan turvin.

Kari Wilén 24.5.2007

Lue myös nämä

X