Tilaa
Jutut

Älä heiluta hekolle turhaan

Kun ollaan hädässä, kansainvälinen hätämerkki eli molempien käsien nostaminen ja laskeminen vartalon sivuilla on hyvä merkki herättää pelastajien huomio. Vilkuttaa kannattaa vain yhdellä kädellä.

28.08.2019

KirjoittajaJukka-Pekka Lumilahti

Heinäkuussa meripelastushelikopteri laskeutui väärään paikkaan saaressa, kun sieltä heilutettiin kansainvälistä hätämerkkiä. Muutamaa viikkoa myöhemmin, meripelastushelikopteri ei löytänyt potilasta, kun saaresta ei vilkutettu hädän merkiksi lainkaan. Molemmat tapaukset saivat onnellisen lopun, sillä pelastajat löysivät lopulta hädässä olijat. Apu viivästyi kuitenkin kummallakin kerralla puolisen tuntia.

Kun ollaan hädässä, kansainvälinen hätämerkki eli molempien käsien nostaminen ja laskeminen vartalon sivuilla on hyvä merkki herättää pelastajien huomio. Kun halutaan muuten vaan vilkuttaa pelastajille, kannattaa se tehdä yhdellä kädellä.

Pimeässä käsimerkki ei näy. Valolla annettu morsemerkki SOS, eli kolme lyhyttä, kolme pitkää ja kolme lyhyttä on edelleen toimiva ja huomiota herättävä merkki. Sen sijaan kiinteällä valolla, esimerkiksi valonheittimellä, ei saa osoittaa suoraan pelastajia kohtaan. Kiinteä valo muiden valojen joukossa on vaikea havaita ja se voi häikäistä pelastajia.

Muita kansainvälisiä hätämerkkejä ovat muun muassa punainen raketti ja punainen käsisoihtu, oranssi merkkisavu sekä keskeytymätön ääni esimerkiksi sumumerkillä annettuna. Lisää hätämerkeistä voi lukea Rajavartiolaitoksen APUA! – veneilijän turvallisuusoppaasta jonka löydät täältä.

Lue myös nämä

X