Tilaa
Jutut

Aikoinaan Suomessa oli kilpavenemerkkejä, jotka sittemmin katosivat – Muistojen venemerkit

Venekisojen tuloslista kuvasti hyvin, minkä merkkisiä veneitä Suomessa tehtiin 50 vuotta sitten. Vain harva merkeistä on enää elossa.

29.12.2023

KirjoittajaMarkku Oikkonen

KuvaajaVeneen arkisto

60–70-lukujen vaihteessa elettiin matkavenekisojen kulta-aikaa. Innokkaita kuskeja riitti ja kisoissa yleisöä. Kilpailemaan pääsi helposti hieman muunnelluilla huviveneillä. Aluksi moni suomalaiskuski luotti muun muassa ruotsalaisiin malleihin. Kun kotimainen venetarjonta parani, hävisivät kisoista ulkomaiset merkit.

Suomalaisia lasikuituisten tuulilasiveneiden merkkejä oli noihin aikoihin kymmeniä. Valmistajille oli tärkeää saada oma vene kisoihin. Se toi merkille näkyvyyttä, ja kisakokemukset auttoivat veneiden tuotekehityksessä.

Rais-Sport

Monen 60-luvun lasikuituveneen tarina alkoi Turun seudulta. Siellä vaikuttivat Turun Veneveistämö, Finmar ja Nauti-Cateja valmistava Siltalan veneveistämö.

Nuoret miehet Reijo Lehtonen ja Pertti Laihorinta olivat laminoineet veneitä Finmarilla. Vuonna 1966 he perustivat omat yrityksen, Lasikuiturakenne Lehtonen & Laihorinteen, ja hankkivat veistämölle omat tilat Raisiosta.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

Lue myös nämä

X