Tilaa
Mainos

Ahvenanmaa – unelmien veneilyä

Tuhansia saaria ja tuhansia luonnonkauniita poukamia, kymmeniä ystävällisiä satamia. Ahvenanmaa tarjoaa kaikkea, mitä venelomaltaan voi toivoa.

15.04.2021

KirjoittajaVISIT ÅLAND

Kun Saaristomeren satamat ovat käyneet tutuiksi, aukeaa Kihdin tuolla puolen uusi maailma. Satamat käyvät harvemmiksi, samoin saarien rantoja pilkuttavat kesäasumukset. Ahvenanmaan saaristo on aitoa ja autiota saaristoluontoa etsivän veneilijän toivemaa.

Ei Ahvenanmaan saaristo kuitenkaan tyhjä ole. Eri puolille sopivien päivämatkojen välein on noussut uusia satamia ja vanhoja on uudistettu vastaamaan tämän päivän veneilijöiden toiveita. Lukuisat majatalot ja B&B-majoitukset tarjoavat vaihtelua veneessä yöpymiseen, ja houkuttavat myös veneettömiä matkaajia maakuntaan.

Kihdin tuolle puolen

Niin purjehtija kuin moottoriveneilijäkin pääsee Saaristomereltä Ahvenanmaalle montaa reittiä, mutta kaikki ne ylittävät Kihdin. Se on vedenjakaja, joka erottaa Saaristomeren Ahvenanmaasta.

Pohjoisesta yleisin reitti kulkee Brändön ja Kumlingen vesiä, hieman etelämpänä erittäin suosittu välietappi on Lappoon satama.

Lappoosta johtaa helposti navigoitava väylä Kumlingen pohjoispuolelta kohti Ahvenanmaan pääsaarta, ja veneilijä joutuu tekemään vaikean päätöksen: kiertääkö pohjoiseen kohti Getan punaisina hehkuvia, jyrkkiä graniittirantoja, vai suunnatako Ahvenanmaan sisämerelle, legendaariselle Lumparnille, ja sieltä vaikkapa Kastelholmaan, jossa linna- tai miksei golfkierrostakin täydentää Smakbyn ravintolan notkuvat herkkupöydät ja ahvenanmaalainen olut.

Kastelholman vierassatama on yksi ensimmäisistä Blue Flag -sertifioiduista satamista. © Visit Åland

Nauvon ja Korppoon suunnasta reitti Ahvenanmaalle johtaa halki Kihdin eteläisen osan. Sottungan ja Föglön välissä puikkelehtiva väylä vie veneilijän jälleen Lumparnille tai Lemlandin eteläpuolitse kohti Maarianhaminaa.

Yleisin reitti saaristomereltä Ahvenanmaalle johtaa niin kutsuttua jäänmurtajaväylää suoraviivaisesti Hiittisistä kohti länttä, jossa vastaan tulee Kökarin historiallinen satamasaari useine satamineen.

Kökar on aina käynnin arvoinen samoin kuin sen lähistöllä oleva Källskär, ruotsalaisen vapaaherra Göran Åkerhielmin paikallisen työvoiman avulla luoma paratiisi välimerellisen puutarhan keskellä. Tätä nykyä paikka palvelee taiteilijaresidenssinä ja on yksi Kökarin suosituimmista nähtävyyksistä.

Kohti Maarianhaminaa

Yhtä lailla kuin Kastelholman linnan varjosta Lemströmin kanavan kautta käy veneilijän kulku Kökarista Föglön saariston halki kohti Maarianhaminaa. Pääkaupunki on kesäisen Ahvenanmaan sydän, jonne idästä ja lännestä saapuvat veneilijät väistämättä lopulta päätyvät joko rauhallisempaan Itäsatamaan tai tapahtumien polttopisteeseen, Pommernin katveessa sijaitsevaan Länsisatamaan.

Veneellä Ahvenanmaalle

MSF – Itäinen on Ahvenanmaan suurin vierasvenesatama, jossa on noin 320 venepaikkaa. Satama sijaitsee kivenheiton päässä Maarianhaminan ydinkeskustasta. © Visit Åland

Maarianhamina sykkii kesäistä merielämää, ja tarjoaa merestä ja merenkulusta kiinnostuneelle veneilijälle paljon ja monenlaista nähtävää ja koettavaa. Maarianhaminassa Suomenlahdelta, Saaristo- tai Perämereltä tullut veneilijä voi hengähtää rauhassa ja kerätä voimia paluumatkan varalle.

Lue myös nämä

X