Tilaa
Arvostelut

Aarrelaivat ja harhatulet

03.10.2018

KirjoittajaLauri Kaira

TekijäYrjö Kaukiainen
KustantajaSuomalaisen Kirjallisuuden Seura
Hinta29,95 €

Yrjö Kaukiainen on jo pitkään ollut Suomen tunnetuin merihistorioitsija. Hän on vuosien mittaan julkaissut merihistoriaa käsitteleviä teoksia tasaiseen tahtiin. Genren klassikot Laiva Toivo, Oulu ja suomalaisen kauppamerenkulun historian raamattu Ulos maailmaan! kuuluvat hänen tuotantoonsa.

Nyt Kaukiainen on kirjoittanut kirjan Aarrelaivat ja harhatulet – Turunmaan ulkosaaristo 1700-luvulla, joka käsittelee hylkyjä, niiden pelastamista ja rosvousta 1700-luvulla. Kirja jatkaa siihen, mihin vuonna 2005 ilmestynyt Rantarosvojen saaristo jäi.

Teos sukeltaa 1700-luvun merenkulun vähemmän tutkittuun puoleen, jossa käsitellään hylkyjen pelastusta ja rosvousta. Vaikka suurin osa hylkyjen rahdista saatiin pelastettua rannikkoväestön avulla, saattoi kohtalo olla myös toisenlainen. Saaristolaiset harjoittivat hylkyjen ryöstelyä ja heidän väitetään houkutelleen tahallaan laivoja karikoille polttamalla harhatulia.

Kaukiaisen kynä on ollut aina sujuvaa, eikä Aarrelaivat ja harhatulet tee siihen poikkeusta. Kirjan alku tempaa mukaansa ja koukuttaa lukemaan teoksen loppuun saakka. Sujuvan kynän lisäksi Kaukiaisen teksti on myös uskottavaa. Aarrelaivat ja harhatulet tarjoaa uudenlaisen näkökulman Turunmaan saariston historiaan ja se perustuu laajaan ja hyvin tutkittuun arkistoaineistoon.

Suomalainen.com

Lue myös nämä

X