Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.
Vain noin neljän meripeninkulman päässä Stormälösta itään, Sattmarkin sillan pielessä sijaitsee Sattmarksundetin pikkusatama. Airistolta sinne on vapaa alikulkukorkeus, mutta Paraisten Kirkkoselältä kulkua rajoittavat kuusi metriä leveä nostosilta ja Sattmarkin sillan 14 metrin alikulkukorkeus.
Satama on tarkoitettu lähinnä päiväkäyntejä varten, mutta yöpymisestä voi sopia kahvilassa erikseen. Paikalla on kaksi laituria, joista lähimpänä siltaa oleva on vieraslaituri. Poijuja on kuusi. Sattmarkin sillalta kuuluu jonkin verran saaristotien liikenteen ääniä.
Satamassa ei ole mitään palveluita, mutta se ei haittaa, sillä Sattmarkiin mennään kahvilan, ravintolan ja kalasavustamon takia. Satamasta vanhan torpan pihapiiriin löytää helposti seuraamalla savustamosta nousevia herkullisia tuoksuja.
Savustamo on Heikki Eskelisen valtakuntaa. Hän savustaa paikalla joka päivä klo 11–18. Meidän käyntimme aikana Eskelinen vetää uunista kauniisti ruskettuneita siikoja. Myytävänä on lisäksi kampeloita, kuhaa, ahvenia ja kirjolohifileitä. Tarjolla on toki tuoretta kalaa, silakkasäilykkeitä, purkitettua savusärkeä ja uusia perunoita. Osan kaloistaan Eskelinen ehtii jopa pyytää itse.
Savustamon vieressä on Sattmarkin ravintola Bistro. Nautimme sen terassilla maittavan kalalautasen ja kenties suurimman ja maukkaimman katkarapuleivän ikinä. Siitä riitti hyvin kahdelle syöjälle.
Sattmarkin kahvila toimii vanhassa torpassa ja se hemmottelee vierailijaa monenlaisilla herkuilla. Pihalla on runsaasti pöytiä ja penkkejä. Savukalan tuoksuun sekoittuvat varhaiskesän niittykukkien ja juhannusruusujen tuoksu. Peipposet livertävät ja kahvikupin äärellä lenseän suvisen iltapäivän tunnelma rikkomaton.
Risto Nordell
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Vieraslaiturissa EI ole sähköä eikä muitakaan herkkuja.