Tilaa

Pihlus

Tiedot

Koordinaatit:
61°10,4’ P, 21°22,2’ I
Satamanro:
1337
Karttasarja:
E
Merikartta:
804, 41
  • Palvelut

  • tulentekopaikka

Rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä kuvia.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

KIPPARI 8/2000:

Rauman kaupungista noin viisi meripeninkulmaa linnuntietä luoteeseen sijaitsee Nurmes-niminen saari, jonka eteläkärjessä on Pihlus. Nurmes on suurelta osalta Rauman kaupungin omistama.

Pihluksen kaakkoisessa lahdessa sijaitsevaan pieneen laituriin tullaan Raumalta pohjoiseen johtavalta veneväylältä erkaantuen. Perä kiinnitetään ankkuroimalla. Väylän kulkusyvyys on 1,5 metriä. Lahden toisella laidalla olevan Pihlavankarin rannoilla on hyviä paikkoja kiinnittämiseen ja jopa laiturikin.

Hyvän sään luonnonsatama löytyy Pihluksen länsirannalta ylemmän ja alemman linjataulun vierestä, jossa on muutama kiinnitysrengas. Paikka on tietysti kivinen, mutta hyvin muutama vene sopii pieneen koloon, kunhan on varovainen manöövereissaan.

Vene kiinnitetään kalliossa oleviin kiinnitysrenkaisiin perä ankkuriin, jolloin sopivaa siloista kalliota on keulan edessä runsaasti. Länteen päin avointa merta ja ohi kulkevaa väylää ei saa unohtaa ja mahdolliset tuulen vaihtelut on otettava huomioon kiinnitettäessä.

Varapaikat tuulen yltyessä ovat Pihlavakari sekä Pihluksen laituri. Huomattavasti suojaisampi paikka alueella on Rauman kaupungin ulkoilualue Reksaaressa. Sieltä löytyy hyvä laituri ja noin 25 venepaikkaa. Palveluita ovat mm. kahvitupa, keittokatos, wc, sauna ja puhelin.

Pihluksen länsikärjessä sijaitsee luonnonsuojelualue, jossa ainakin vierailuni aikana linnut pitivät komean konsertin muuten niin hiljaisessa ympäristössä. Luonnonsuojelualue on nimeltään Pihluksensäikkä ja merkitty karttaan. Matalalla, hiekkaisella niemellä kasvaa muutama mänty, pensaskataja sekä leppiä. Aluskasvillisuus koostuu miehenkorkuisista heinäkasveista. Rauhoitusalueen rannat ovat kiviä täynnä, joten maihinnousukieltoa tulee noudatettua tehokkaasti.

Pihluksen puusto on mäntyvoittoista ja aluskasvillisuus on vahvaa. Maasto sopii retkeilyyn. Polkuja risteileekin ristiin rastiin ja onpa siellä joitain rakennuksiakin. Läheltä löytyi myös muutamia sotilaallisia rakenteita, ”Ryssän uuneja”, Pohjansodan ajoilta 1700-luvulta.

Maastossa kulkiessa näkyi ainakin partiolaisten jättämiä leirialueita ja iltanuotion paikkoja. Roskia, joissa näkyi parasta ennen päivänmäärä, oli turhan paljon, samoin alumiinipurkkeja oli siellä täällä.

Poikkea Raumalle

Raumalta löytyy niin veneelle kuin miehistöllekin kaikki tarpeelliset palvelut. Poroholma tarjoaa suojaisan sataman melkein joka suunnasta. Miehistön huolto onnistuu mainiosti ja aamukahvin voi nauttia kauniin kahvilan varjossa. Veneongelmissa kannattaa ottaa yhteyttä Petäjäksen telakalle, jossa on myös polttoainemyynti.

Syväraumanlahden satama on Suomen suurin, noin 1 000 huviveneen kokonaisuus, ja Kiikartornista näkee koko komeuden kerralla.

Maamme kolmanneksi vanhinta kaupunkia, joka sai virallisen kaupunkioikeuden vuonna 1442, ei kannata ohittaa tutustumatta vähän tarkemmin ympäristöön. Pyhän Ristin kirkko on 1400-luvulta ja lähellä on myös ”Kitukränni” eli Vähäpoikkikatu. Rauman jokea – ganalia – saakin etsiä vähän pitempään, mutta jos löytää Kitukrännin ja Pyhän Ristin kirkon, on mahdollisesti nähnyt joenkin.

Vanha Rauma on yhtenäinen kaupunkialue ja valittu yhdeksi Unescon maailmanperintökohteeksi. Marela Kauppakadulla on upea laivanvarustajan entisöity koti 1900-luvun vaihteesta.

2 kommenttia artikkeliin “Pihlus”

  1. Raumlaine sanoo:

    Kiinnostaisi, että onko tuo kuvan laituri kaupungin ylläpitämä ja saako siihen kiinnittyä vapaasti

  2. Tietoinen sanoo:

    Kuulin, että Turun Partio-Sissit on keväällä 2014 julkaisemassa uuden satamakirjan Pohjanlahden satamista. Innolla odotan tätä, niin tulee ko aluekin tutuksi

Kommentoi

X