Tilaa
Arvostelut

Havererad – Torpedbåten S2:s sista färd

08.10.2024

Kirjoittajalauri kaira

Suomen rauhanajan suurin laivasto-onnettomuus tapahtui syysmyrskyssä vuonna 1925, kun suomalainen torpedovene S2 upposi Porin edustalla vieden mukanaan meren hyiseen hautaan aluksen koko 53 henkisen miehistön. Onnettomuus on nykyisin huonosti tunnettu ja sen muistoa vaalitaan lähinnä Reposaarella ja Suomen laivastossa. Nyt onnettomuudesta on kuitenkin saatavana hyvin tietoa, sillä toimittaja Niclas Erlinin uusi teos Havererad Tårpedobåten S2:s sista färd palauttaa mieliin aluksen viimeiset vaiheet ja merimiesten surkean kohtalon.

Havererad on ensimmäinen nykymuotoinen tietokirja, joka käsittelee onnettomuutta sen koko laajuudessaan. Aikanaan onnettomuus kosketti koko maata ja lehdistö julkaisi erikoisnumeroita aluksen uppoamisesta. Erlinin kertomus onnettomuudesta on mielenkiintoinen ja siitä käy hyvin selville, kuinka merkittävästä onnettomuudesta oli kyse vastaitsenäistyneessä Suomessa.

Teos on runsaasti kuvitettu ja tarjolla on niin autenttisia valokuvia, lehtileikkeitä onnettomuudesta, karttoja kuin akvarelleja. Monipuolinen ja rikas taitto elävöittää hienosti traagista tarinaa, jonka kohtalon lukija tietää jo ennalta. Teos on ruotsinkielinen, mutta on mahdollista, että se ilmestyy lähiaikoina myös suomeksi.

Tekijät Niclas Erlin
Kustantaja Västnyländska 
kultursamfundet
Hinta 35,95 €

suomalainen.com

Lue myös nämä

X