Tilaa
Uutiset

GPS-häiriöt ovat lisääntyneet vesialueilla

Sähköisiä navigointiapuvälineitä käytetään paljon myös pienissä veneissä. Tekniset apuvälineet eivät kuitenkaan korvaa veneilijän hyviä navigointitaitoja yllättävissä tilanteissa kuten satelliittinavigoinnin häiriintyessä.

17.09.2024

KirjoittajaSatu Björn

Kuvaajatimo kuukkanen

Suomenlahden alueen GPS-häiriöt ovat kasvaneet merkittävästi alkusyksyn aikana. Traficom toivoo saavansa veneilijöiltä ilmoituksia kaikilla vesialueilla havaituista häiriöistä.

Satelliittinavigointijärjestelmien häiriöitä havaitaan usein erityisesti konfliktialueiden läheisyydessä. Häirintää käytetään tyypillisesti suojaamaan omaa infrastruktuuria tai tärkeitä kohteita, jolloin häiriövaikutus voi levitä laajemmalle. Avoimilla merialueilla häiriöitä voi tämän vuoksi esiintyä sisämaata helpommin erityisesti itäisellä Suomenlahdella.

Vesiliikennelain mukaan karttaplotteri ei ole ensisijainen navigointiväline, joten yksin siihen ei voi luottaa. Merikarttaa pitää osata lukea ja taitojen pitää olla riittävällä tasolla navigointiin ilman plotteria kaikissa olosuhteissa.

Tutuillakin vesialueilla olosuhteet voivat yllättää ja muuttua niin, että merikarttaa tarvitaan. Tällainen tilanne voi kohdata esimerkiksi silloin, kun karttaplotterissa ilmenee paikannuksen estävä häiriö.

Ilmoita radiohäiriöstä Traficomiin

Radiohäiriöistä merellä olisi hyvä aina ilmoittaa Traficomille, koska virasto selvittää radiohäiriöitä ja koostaa häiriötilannetietoa Suomessa. Radiohäiriöilmoituslomakkeen voi täyttää helposti vaikka kännykällä suoraan veneestä tai rantautumisen jälkeen.

Radiohäiriöilmoituslomake

Lue myös nämä

X