Tilaa
Testit

Pikatestissä Makita-imuri ja syklonilisälaite – Pikaista puhdistusta

Makitan syklonisuodattimella varustettu varsi-imuri sopi isohkon purjeveneen siivoukseen. Pienien tilojen putsaus kävi kätevämmin rikkaimurilla.

18.09.2024

KirjoittajaArja Kangasniemi ja

KuvaajaArja Kangasniemi ja valmistaja

Veneeseen kertyy nopeasti tekstiilipölyä, joka näkyy pinnoilla etenkin kirkkaassa auringonvalossa. Ulkoa kantautuu hiekkaa lattialle, eikä ruoanmuruiltakaan voi välttyä.

Paatin puhdistaa nopeasti pienellä imurilla. Kokeilimme akkukäyttöistä Makita DCL284F -imuria ja sen kanssa syklonilisälaitetta, joka kerää suurimman osan imuroidusta pölystä erilliseen säiliöön. Tämä säästää imurin suodatinta ja estää imuvoiman heikkenemistä. Lisäksi imurin puhdistaminen helpottuu. Syklonilisälaite sopii vain lisävarrelliseen imuriin.

Makitan peruspaketti sisältää imurin, lisävarren sekä lattia- ja rakosuuttimen. Kaikille oli käyttöä veneessä. Isoille lattiapinnoille sopi varrellinen imuri ja matala, 23 senttimetriä leveä lattiasuutin. Se liikkui hyvin matolla ja lattialla, ja suuttimen kumilista keräsi roskat ja pölyn kohti imuaukkoa.

Ison veneen puhdistukseen sopi varrellinen Makita, johon pystyi liittämään suuren osan pölystä keräävän syklonisuodattimen. Matalassa tilassa sykloni esti imurin työntämisen kovin pitkälle.

Yhdistelmällä ylettyi puhdistamaan myös pöydän alustan, jonka hämäryyttä valaisi imurin etuosan led-lamppu. Senttimetrin levyinen rakosuutin mahtui 38-jalkaisen testiveneen seinän ja lattian välisiin rakoihin. Makitaan saa erilaisia lisävarusteita kuten suuttimia.

Kun tilaa oli vähemmän tai imuroi sohvia, poistimme varren, jolloin suuttimet yhdistettiin suoraan rikkaimuriin. Tämä yhdistelmä sopii myös pienempien veneiden puhdistamiseen, mihin etenkin syklonilla varustettu imuri on isokokoinen. Makitaa voi käyttää monipuolisesti myös ilman suuttimia.

Lattiasuuttimen reunan kumilista kokosi pölyn ja roskat ja se oli helppo puhdistaa. Ylimääräiselle suuttimelle on varressa teline, jonka korkeutta voi säätää.

Syklonin yläosasta lika piti kaivaa pumpulipuikolla tai imeä rakosuuttimella. Muuten imurin osat oli helppo puhdistaa ja osan niistä voi pestä vedellä.

Imurin neljää tehoa vaihtoi helposti kahvan lähellä sijaitsevasta napista. Ykkösteholla imuroimme roskat lattian suojapahvin päältä ilman, että imu jumitti suulakkeen kiinni pahviin. Normaali- eli kakkosteholla teimme perussiivousta, mutta vaihdoimme pian pykälää suuremman tehon, joka imaisi roskat herkemmin. Nelosteho imi parhaiten lian esimerkiksi syvistä raoista.

Akku, joita on eri kokoisia, ja laturi ostetaan erikseen. Käytimme 5 Ah:n akkua, jolla imuroi 1–4 tehoilla 69–37–27–15 minuuttia. 5 Ah:n akku latautui verkkovirralla 45 minuutissa. Akun voi ladata myös laadukkaalla siniaaltoinvertterillä.

Imurin osat oli helppo kiinnittää ja irrottaa. Roskat ja pöly poistettiin kumoamalla tai kopistamalla puhdistettavaa osaa roskasäiliön reunaan. Ainoastaan syklonin yläosan kolosta lika piti kaivaa tikulla tai imeä rakosuuttimella.

Lähes kaikki Makitan osat puhdisti helposti kumoamalla tai kopistamalla. Kuvassa suurtehosuodatin (vas.) ja HEPA-suodatin, jonka sanotaan suodattavan lähes 100-prosenttisesti pienet partikkelit.

Makitan pölykotelo, HEPA- ja esisuodatin ovat vesipestäviä, mikä auttaa imurin putsauksessa. Pölykotelo ja suodattimet kannattaa puhdistaa riittävän usein. Aiemmista rikkaimurikokemuksista oppineena imuteho heikkenee helposti, jos pöly tukkii suodattimet.

Pohdituttamaan jäi Makitan ja etenkin syklonivarusteen kestävyys, joka ei vaikuta erityisen jämäkältä.

Makita-imuri DCL284FZX2 ja syklonilisälaite 191D73-9

Hinta imuri/sykloni: 189/50 €

Nimellisjännite: DC 18 V

Imuteho: 20–125 W

Pituus (jatkovarsi+sykloni): 115 cm

Paino: n. 1,3–1,7 kg

Lisätiedot: Makita

Lue myös nämä

X