Tilaa
Testit

Vertailu: 7 heittoplokia

Heittoploki on joka purren varuste. Keräsimme joukon, vertailimme niiden toimivuutta, monikäyttöisyyttä ja tehokkuutta, ja valitsimme parhaan.

22.01.2016

Kirjoittajaja kuvat timeincukcontent.com SUOMENNOS PASI NUUTINEN

Kätevinä ja monipuolisina apuvälineinä heittoplokit ovat löytäneet tiensä useimpiin purjeveneisiin, joissa niille on monenlaista käyttöä. Heittoplokin ideahan on, että köyden saa kehrälle ilman, että sitä tarvitsee pujottaa köyden päästä alkaen. Siksi plokin lohkot eli ”posket” ovat avattavia.

Heittoplokia käytetään ehkä yleisimmin spinaakkerin jaluksessa. Tuulenpuoleisessa sitä käytetään hallitsemassa jaluskulmaa ja spinaakkeripuomin päätä. Suojanpuoleisessa jaluksessa sen avulla hallitaan jaluskulmaa, etenkin hyvin alas myötäiseen ajettaessa ja rullausta torjuttaessa.

Toinen yleinen käyttökohde on genuajaluksen sisäänvetäjä. Jalus viedään läpi plokista, josta lähtevä köysi menee läpi toisen plokin, joka vuorostaan on varvaslistassa tai kansihelassa. Heittoplokin köysi viedään lukkoon tai vinssille. Sillä voidaan säätää genuan jaluskulmaa sisään tai ulos niin, että sola isopurjeen suhteen saadaan sopivaksi.

Lue kaikki

VENEILYSTÄ

Katso tarjous Kirjaudu

ANTAL MINI

Kiitämme

+ helppo avata ja sulkea

+ posken väritys

Moitimme

Hinta: 241 € (Marnela)

Maahantuoja: Marnela Oy

www-osoite: www.marnela.fi

Arvio: Viisi kokoa halkaisijaltaan 32–120 millimetrin kehrällä. Testatun mallin (60 mm) rakenne on teflon-pinnoitettua, eloksoitua alumiinia ja siinä on kumiset suojat poskissa. Sekä päälaakerit että molemmin puolin sivuilla olevat kuulalaakerit ovat komposiittia. Kaikissa malleissa poskilevy kääntyy sivuun. Automaattisesti sulkeutuva varmistusnasta estää avautumisen vahingossa. Päätytapissa on rengas ripustamista varten. Plokin saa jousilukolla, D-sakkelilla tai Kevlar/Spectra-silmukalla.

BARTON MEDIUM

Kiitämme

+ helppoa avaamista ja sulkemista

+ tarkkaa kiertymistä

Moitimme

Hinta: 84,50 € (veneilijanverkkokauppa.fi)

Maahantuoja: Oy Maritim Ab, Helsinki

 www-osoite: www.maritim.fi

Arvio: Neljä kokoa 16 millimetrin köysille asti, 35, 45, 48 ja 57 millin kehrällä. Tarjolla on jousihakoja joko ruostumattomasta teräksestä tai kromatusta pronssista ja D-sakkeleita rst:stä. Posket ovat kovamuovia ja niitä tukevat rst-aisat. Ploki kiertyy vain sen, minkä kiinnityslenkki antaa myöden. Salpakiinnityksen varmistavat melko pehmeät kumityynyt, mikä tekee avaamisesta ja sulkemisesta helppoa. Se onnistuu yhdelläkin kädellä, mutta sulkemisen kanssa pitää olla tarkkana. Testiryhmässä toimintoa pidettiin kuitenkin sormenpäillä tehtäessä erityisen herkkänä.

HOLT

Kiitämme

+ helppo sulkea

+ merkitty maksimikuorna

Moitimme

– vaikea avata (kylmät kädet)

Hinta: 176 €

Maahantuoja: Oy Northern Yachts Ab, Rusko.

www-osoite: www.holt.eu

Arvio: Saranamallisen plokin saa jousihaa’lla tai silmukkakiinnityksellä. Anodisoidusta alumiinista koneistettuihin poskiin on upotettu pehmeää muovia suojaksi, mutta toisella puolella avausnasta jää esille. Hyvin erottuvaa oranssia nastaa vetämällä koko pylpyrä avautuu. Ripustintappia ei ole. Testin ainoana tähän plokiin oli merkitty maksimikuorma. Jousihaa’n leikari sallii täyden kierroksen, ja kallistuskulma on 100 astetta; sitä rajoittaa turhan pitkä leikarin akseli.

Lewmar Size 1

Kiitämme

+ helppoa avaamista ja sulkemista

+ vaivatonta huoltamista

Moitimme

Hinta: 184,50 € (veneilijanverkkokauppa.fi)

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

www-osoite: www.maritim.fi

Arvio: Kaksi kokoa, 66 (testissä) ja 80 milliä. Jälkimmäisen saa joko rst-laakereilla ja Delrin-kehrällä (kokoluokka 2) tai neulalaakereilla ja alumiinikehrällä (kokoluokka 3). Pehmeät, keinokumiset posket nousevat akselinpäiden yli suojaksi kolhuilta. Kaikissa malleissa on jousihaat ja laakeroidut leikarit. Salpa lukittuu pehmeillä kumityynyillä. Ploki on helposti purettavissa huoltoa tai osien uusimista varten. Testiryhmässä sulkemista ja avaamista pidettiin helppona yhdelläkin kädellä.

Ronstan Standard/Trunnion

Kiitämme

+ helppoa sulkemista

+ otetta helpottavia tyynyjä

Moitimme

– vaikea avata (varauksin)

Hinta: 267/312 € (Rig-Man)

Maahantuoja: Rig-Man, Espoo

 www-osoite: www.rig-man.fi

Arvio: Standard-mallin leikarin varassa oleva jousihaka sallii täyden ympyrän kiertymisen. Pehmeät posket eivät kolise tai naarmuta, mutta eivät myöskään kokonaan estä akselitappia tai teräsaisoja niin tekemästä. Tappi ripustinnarua varten löytyy. Trunnion-malli kiertyy yhtä lailla, mutta sallii paremman kallistuksen. Ylimääräinen akseli on jousihaan sulkupinnassa. Sulkemista jäykistää kovamuovinen salpa. Vaikka salvassa on kaksi tyynyä helpottamassa otetta, yksi testiryhmän jäsen piti avaamista vaikeana, mutta sulkemista helppona.

Wichard wB34500/35500

Kiitämme

+ erittäin helppoa avaamista ja sulkemista

+ nopeatoimisuutta

Moitimme

Hinta: 196 € (westmarine.com)

Maahantuoja: Oy Maritim Ab

 www-osoite: www.maritim.fi

Arvio: Kaksi kokoa, joissa kehrä on molemmissa halkaisijaltaan 55 millimetriä, mutta toinen sopii 12, toinen 18 millimetrin köydelle. Kimmoisasta kumista valmistettuna iskun- ja naarmunkestävä, mutta akselin pää jää esille. Saatavana jousilukolla tai sakkelilla, joissa molemmissa on leikari. Avataan vetämällä akselin kohdalla olevaa jousta, jolloin vastapuolen poski aukeaa saranan varassa. Ylimääräinen leikari sallii plokille täyden kiertymisen molempiin suuntiin. Testin nopeinta plokia pidettiin testiryhmässä erittäin helppokäyttöisenä.

X