Tilaa
Testit

Vertailussa 7 heittoplokia – Heittoploki on joka purren varuste

Heittoploki on joka purren varuste. Keräsimme joukon, vertailimme niiden toimivuutta, monikäyttöisyyttä ja tehokkuutta, ja valitsimme parhaan.

22.01.2016

Kirjoittajaja kuvat timeincukcontent.com SUOMENNOS PASI NUUTINEN

HEITTOPLOKIT

  • Antal Mini
  • Barton Medium
  • Holt Nautos
  • Lewmar Size 1
  • Ronstan Standard/Trunnion
  • Wichard WB-34500/WB-35500

Kätevinä ja monipuolisina apuvälineinä heittoplokit ovat löytäneet tiensä useimpiin purjeveneisiin, joissa niille on monenlaista käyttöä. Heittoplokin ideahan on, että köyden saa kehrälle ilman, että sitä tarvitsee pujottaa köyden päästä alkaen. Siksi plokin lohkot eli ”posket” ovat avattavia.

Heittoplokia käytetään ehkä yleisimmin spinaakkerin jaluksessa. Tuulenpuoleisessa sitä käytetään hallitsemassa jaluskulmaa ja spinaakkeripuomin päätä. Suojanpuoleisessa jaluksessa sen avulla hallitaan jaluskulmaa, etenkin hyvin alas myötäiseen ajettaessa ja rullausta torjuttaessa.

Toinen yleinen käyttökohde on genuajaluksen sisäänvetäjä. Jalus viedään läpi plokista, josta lähtevä köysi menee läpi toisen plokin, joka vuorostaan on varvaslistassa tai kansihelassa. Heittoplokin köysi viedään lukkoon tai vinssille. Sillä voidaan säätää genuan jaluskulmaa sisään tai ulos niin, että sola isopurjeen suhteen saadaan sopivaksi.

Muita tilapäiskäyttöjä on useita. Esimerkiksi vikaantuneiden kiintoplokien korvaaminen, kiinnitysköysien ohjaaminen pois veneen kylkeä hankaamasta, hätäohjauksen tai -rikauksen virittäminen ja niin edelleen.

Heittoplokien kokoluokat määritellään kehrän halkaisijan mukaan. Mitä suurempi halkaisija, sitä suuremmalle köydelle ploki on tarkoitettu. Testiin valitsimme 48–66 millin plokeja, joihin sopivat 12–19 millimetrin köydet.

Koon lisäksi plokit jaotellaan kiinnitystavan perusteella. Yleisin kiinnitysvaihtoehto on lukkohaka. Koska se on myös kätevin kiinnitys, valitsimme sen, jossa se oli tarjolla. Toinen yleinen tapa on D-sakkeli joko ruuvattavalla tai sokalla lukittavalla tapilla. Lisäksi nykyään käytetään yhä enemmän dyneema-silmukkaa.

Lue vertailun tulokset Vene-lehdestä 1/2016

Lue myös nämä

X