Tilaa
Uutiset

4,4,2007: Ekomyrkkymaalit eivät toimi

04.04.2007

KirjoittajaVenelehti

Sinkkioksidia sisältävät myrkkymaalit, eli niin sanotut ekomaalit eivät pärjää suorituskyvyssä kuparioksidipohjaisille myrkkymaaleille. Tämä käy ilmi Kippari-lehden testistä, jossa kokeiltiin markkinoilla myynnissä olevia ”eliönestomaaleja” kesän 2006 aikana sekä veneen pohjassa että koelevyissä. Testiveneellä ajettiin kesän aikana Suomen merialueella touko-marraskuussa yhteensä 443 tuntia.

Ekomaaleista Hempelin Mille Light sai testissä kolme tähteä ja Internationalin Cruiser Eco kaksi tähteä. Heikoimmin pärjäsivät Internationalin Fabi Eco sekä LeFantin SPF, joille herui testistä vain yksi tähti.

Viiden tähden eli tehtävästään täydellisesti suoriutuneita kuparioksidimaaleja oli testissä yllättävän monta. Testivoittajan tittelin jakoivat Hempelin Hard Racing White, Internationalin Interspeed Ultra ja Internationalin Micron Extra. Näistä Micron Extra on itsekiillottuva ja sitä käytetään hitaiden (alle 15 kn) veneiden pohjissa.

Neljään tähteen ylsivät Hempelin Basic (alle 15 kn) ja Blakes Cruising, ja kolmeen tähteen Hempelin Mille Extra. Hempelin Hard Racing oli testin heikoin kuparioksidimaali kahdella tähdellään.

Testissä hyvin pärjänneiden Internationalin maalien Interspeed Ultra ja Micron Extra myynti on kielletty 30.6.2007 alkaen ja käyttö 30.9.2007 alkaen. Sama tilanne on testin ulkopuolelta Internationalin Cruiser Premiumilla.

Hempelin maaleilla on Suomen ympäristökeskuksen hyväksyntä vuoteen 2015 asti. Internationalilta on tulossa markkinoille uusia tuotteita kaudelle 2008.

HJO 4.4.2007

Lue myös nämä

X