Tilaa
Uutiset

28.3.2007: Moni myrkkymaalaus on turha

28.03.2007

KirjoittajaVenelehti

Veneiden keväthuoltoon yleisesti kuuluva pohjan myrkkymaalaus on usein täysin turhaa. Uudenmaan ympäristökeskus, Puhtaampaa vettä -hanke sekä Pidä Saaristo Siistinä -yhdistys muistuttavat, ettei antifouling- eli kiinnittymisenestoaineita tarvita lainkaan, jos veneen pohja voidaan pestä kesän kuluessa. Puhdistus tulee ajankohtaiseksi, kun merirokko alkaa kiinnittyä heinä-elokuun vaihteessa. Tarkan merirokon toukkien kiinnitysajankohdan tiedottaa ympäristöhallinto.

Kiinnittymisen jälkeen merirokkokasvustoa voi olla pienen koon takia vaikea havaita, mutta se tuntuu käteen pienenä pinnan epätasaisuutena. Pohja on tässä vaiheessa helppo puhdistaa käsin tai esimerkiksi painepesurilla.

Jos kotisatama sijaitsee jokisuistossa tai vähäsuolaisella vesistöalueella, on myrkkymaalaus kaiken kaikkiaan turhaa; kasvustot eivät pärjää vähäsuolaisissa vesissä.

Markkinoilla olevat antifouling-maalit ovat viranomaisten hyväksymiä, ja niiden tehoaineena on kupariyhdisteitä. Veteen liuetessaan aineet ovat haitallisia monille vesieliöille. Kupari ei hajoa, vaan kerääntyy kasveihin, eläimiin ja pohjasedimenttiin. Tinapohjaisten pohjamaalien käyttö on kiellettyä.

HJO 28.3.2007

Lue myös nämä

X