Tilaa
Uutiset

Tutkijat uskovat löytäneensä löytöretkeilijä kapteeni Cookin legendaarisen aluksen

Yhdysvaltalaiset meriarkeologit uskovat paikallistaneensa löytöretkeilijä kapteeni James Cookin kuuluisan Endeavour-aluksen hylyn maan itärannikolta.

21.09.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Yhdysvaltalaiset meriarkeologit uskovat paikallistaneensa löytöretkeilijä kapteeni James Cookin kuuluisan Endeavour-aluksen hylyn maan itärannikolta.

Yhdysvaltojen itärannikolla Rhode Islandissa työskentelevien tutkijoiden mukaan he ovat onnistuneet rajaamaan hylyn sijainnin kahteen mahdolliseen meriarkeologiseen kohteeseen.

Tutkimuslaitos pitää tiedotustilaisuuden löydöksistään perjantaina 21. syyskuuta. Löytöjen eteen on tehty 25 vuotta työtä, tutkijat kertovat.

RIMAP (Rhode Island Marine Archeology Project) aloitti Newportin rannikon hylkyjen kartoittamisen vuonna 1993. Jo vuonna 1999 RIMAP-projektin puitteissa julkaistiin historiallinen tutkimus, jonka mukaan kapteeni Cookin Endeavour alus oli sittemmin saanut nimekseen Lord Sandwitch ja toiminut vankialuksena Newportin satamassa.

Alueen arkeologiset löydöt on suojeltu eikä paikalla saa ankkuroitua tai sukeltaa. Seuraavaksi RIMAPin suunnitelmissa on jatkaa historiallisia ja arkeologisia tutkimuksia, jotta saadaan varmuus siitä, mikä alus mikäkin alueen hylyistä on.

Tutkimuksissa on ollut mukana myös Australian kansallinen merimuseo ANMM. Kun Endeavourin hylky nyt on mahdollisesti löydetty, on tutkijoiden tehtävänä seuraavaksi näyttää toteen, että kyse todellakin on legendaarisen löytöretkeilijän laivasta. Käynnissä olevan rahoitushankkeen avulla pyritään mahdollistamaan merestä nostettavien löydösten käsittely, arkistointi sekä näytteille saattaminen.

Jos löytö osoittautuu oikeaksi, osuu se sangen hyvään saumaan. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun kapteeni Cook lähti Englannista Endeavourillaan, ja vuonna 2020 tulee kuluneeksi samainen aika siitä, kun hän ”löysi” Australian ja julisti sen kuuluvan osaksi Britanniaa. Suomalaisittain kiinnostavaa on myös se, että Australian ja Uuden-Seelannin löytymiseen johtaneelle löytöretkelle osallistui myös turkulainen kasvitieteilijä ja kelloseppä Herman Spöring nuorempi.

Löydöksestä on uutisoinut muiden muassa uutiskanava CNN.

Oikaisu 21.9.2018: Korjattu jutussa kertaalleen ollut Thomas Cook James Cookiksi.

Lue myös nämä

X