Tilaa
Jutut

Oletko aina halunnut sukellusveneen kyytiin? – Haaveen voi toteuttaa oikein valitussa lomakohteessa

Puerto de Mogánissa retki kestää kolme varttia ja syvimmillään käydään pysähdyksissä pohjassa noin 20 metrissä.

20.04.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Siitä saakka, kun tieteiskirjailija Jules Verne kirjoitti 1800-luvun lopulla kapteeni Nemosta ja tämän Nautiluksesta, on yksi jos toinenkin haaveillut pääsevänsä itse sukellusveneen kyytiin.

Monilla on kuitenkin mielikuva, että rannoilla tai museoissa seisovia aluksia lukuun ottamatta sukellusveneisiin on asiaa vain koulutetuilla merisotilailla ja syvänmeren tutkijoilla.

Asia on kuitenkin toisin, sillä kun valitsee lomakohteensa oikein, sukellusveneen kyytiin pääsee muutamalla kympillä.

Toki silloin ei ole kyse sotaelokuvista tutuista ydinsukellusveneistä, mutta ihan aidoista pinnan alla kulkevista sukellusveneistä kuitenkin.

Sukellusveneturismi ja -retket eivät toki ole mikään uusi asia. Ensimmäiset järjestettiin nimittäin jo 60-luvulla. Turvallisuus, mukavuus ja retkien määrä on kuitenkin nykyään toista luokkaa.

Eri puolilla maailmaa

Sukellusveneretkiä järjestetään useissa kohteissa muun muassa Hawaijilla, Pohjois- ja Väli-Amerikassa, Karibialla sekä Thaimaassa.

Suomalaisille ehkä se helpoin tai ainakin yleisin lomakohde, jossa pääsee halutessaan sukellusveneen kyytiin, on Kanariansaaret. Siellä sukellusveneretkiä järjestetään ainakin Gran Canarialla ja Lanzarotella.

Gran Canarialla Puerto de Mogánin satamakaupungissa operoi OK Gran Canaria, jonka keltaisella sukellusveneellä retki maksaa aikuiselta vain noin 30 euroa. Hinta voi tosin hieman vaihdella sesongin mukaan.

Turistikäyttöön tehdyssä keltaisessa sukellusveneessä istutaan kyydissä sivuttain, kasvot ikkunoihin päin. Paikkoja on muutamalle kymmenelle. Retki kestää kolme varttia ja syvimmillään käydään pysähdyksissä pohjassa noin 20 metrissä.

Elämyksellisyys pyritään varmistamaan

Pinnan alla näkyy aina runsaasti paikallisia kaloja. Kalojen näkyvyys varmistetaan tiettävästi ruualla, jota lasketaan sukellusveneen ympäristöön matkan aikana. Reitti on myös valittu niin, että sen varrella nähdään kaksi hylkyä. Tiedä sitten, ovatko ne uponneet jonkin haverin seurauksena vai upotettu pohjaan vasiten turistien iloksi.

Tunnelmaa veneen sisällä luo elokuvistakin tuttu kaikuluotaimen piippaus sekä taustamusiikki. Lisäksi sukelluksen aikana kuullaan kapteenin kuulutuksia niin kulloisestakin syvyydestä, säästä kuin ilmeisesti turistien pelotteluksi keksitystä ”vaaratilanteestakin”.

Suomalaisittain Puerto de Mogánin sukellusveneretkellä kiinnostavaa on myös se, että aiemmin retket tehtiin Ranualta tutulla, surullisenkuuluisalla ”Kultaisella lohella”. Nyt se, Golden Salmon, viettää eläkepäiviä Moganin rannalle nostettuna aivan sukellusveneterminaalin tuntumassa.

 

 

Lue myös nämä

X