Tilaa
Jutut

Historialliselle hinaajalle haetaan oikeutta muuttaa Oulusta Turkuun

”Yksi miessukupolvi on olosuhteiden paranemista odotellessa jo kuluttanut voimansa loppuun", Oulun kaupungille jätetyssä muutoshakemuksessa todetaan.

19.04.2018

KirjoittajaJukka Hiiro

Oulun historiallinen satamahinaaja M/A Alpo saattaa muuttaa Turkuun. Aluksen nykyinen omistaja Toppilan Möljä Oy on pyytänyt Oulun kaupunkia muuttamaan kauppasopimuksen ehtoja niin, että tuo muutto olisi mahdollinen. Nyt kauppasopimuksessa on kohta, jossa ostaja on sitoutunut säilyttämään aluksen Oulun seudulla ja säilyttämään aluksen historiallisen arvon.

Toppilan Möljän mukaan se on noudattanut sopimusta 19 vuotta ylläpitäen ja kunnostaen alusta. Alus on myös omistajan toimesta haettu perinnelaivarekisteriin. Kaupunki ei ole kuitenkaan omistajan mielestä huolehtinut velvoitteestaan osoittaa aluksella asianmukaista paikkaa Toppilansalmesta. Lisäksi ainoa aluksen ylösnostamiseen soveltunut telakka purettu. Lupailtu uusi 65-metrinen laiturikaan ei ole edennyt kaavasta käytännöksi.

”Yksi miessukupolvi on olosuhteiden paranemista odotellessa jo kuluttanut voimansa loppuun. Uutta verestä harrastajavoimaa ei tunnu löytyvän. Aluksen talvisäilytyksen riskit vakavien vaurioiden ja vaarallisten vuotojen suhteen lisääntyvät”, muutoshakemuksessa muun muassa todetaan.

Aluksen pelastajaksi on nyt ilmaantunut Turun Forum Marinum merimuseo, joka olisi halukas hankkimaan sen osaksi aluskokoelmaansa. Turkuun M/A Alpo sopisi historiansakin puolesta hyvin, sillä Suomessa sen ensimmäinen tehtävä oli toimia dieselraivaajana. Tuolloin alus tunnettiin nimellä DR-18. Forum Marinumista löytyisi sopivasti maailman suurin miinamuseo, johon aluksen historia linkittyisi. Alkujaan alus valmistui Yhdysvaltain armeijan käyttöön vuonna 1943 nimellä ST-335.

Turun merimuseossa olisi Toppilan Möljän mukaan lisäksi osaava henkilökunta, joka voisi huolehtia aluksesta päätoimisesti.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala esittääkin kaupunginhallitukselle maanantain kokouksessa, että aluksen nykyiselle omistajalle asetettu velvoite säilyttää satamahinaaja Alpo Oulussa poistetaan. Kaupunkia päätös hyödyttäisi myös, sillä poiston yhteydessä myös Oulun tekniselle keskukselle asetettu velvoite osoittaa alukselle paikka Toppilansalmessa poistuisi.

M/A Alpon historiasta voi lukea alusta ylläpitäneen Toppilan Pukseeri -yhdistyksen sivuilta. Muuttosuunnitelmista uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva.

Lue myös nämä

X