Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Yksinpurjehtija Ari Huusela ylitti päiväntasaajan ja jakoi Jaloviinapaukun Neptunuksen kanssa – Pian kilpailu muuttuu vieläkin haastavammaksi

28.11.2020

Kirjoittajavenen toimitus

Kuvaajaari huusela

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Yksinpurjehtia Ari Huusela ylitti päiväntasaajan eilen torstaina purjehdittuaan Vendée Globe -kilpailussa 17 vuorokautta, 20 tuntia ja 15 minuuttia.

Suomalaiskipparilla oli syytä juhlaan, sillä aiemmin samana päivänä mies oli virallisesti jättänyt doldrumit taakseen ja saanut kiinni vakiintuneesta kaakkoistuulesta, joka kuljettaa miehen Eteläiselle jäämerelle.

Huuselalle päiväntasaajan ylitys purjeveneellä oli jo kolmas laatuaan. Ensimmäinen kerta oli 2007 Mini Transat -kilpailussa ja toinen 2019 Transat Jaques Vabressa.

Alla olevalta videolta voit katsoa, kuinka Huusela juhlisti merkkipaalua jo perinteeksi muodostuneeseen tapaansa uhraamalla Neptununukselle tilkkasen väkijuomaa:

Ari Huuselalla on edessään vielä pitkä matka, sillä hän arvioi ennen lähtöään kilpailunsa kestävän noin 100 vuorokautta. Suomalaiskipparin keskinopeus kuluneen vuorokauden aikana oli 11,3 solmua.

”Melko raskas yö takana. Tiukkaa vastaista, reipas tuuli, vene hakkaa kovassa vasta-aallokossa, vesi lentää vihaisesti sitlooran katoksen yli”, kippari raportoi perjantaiaamuna.

”Nämä olosuhteet jatkuvat vielä ainakin muutaman vuorokauden. Kaikki kuitenkin hyvin täällä. Matka etenee ja auringonnousukin oli jälleen upea.”

Kilpailun kärkiveneet saavuttivat Eteläisen jäämeren virallisesti eilen torstaina. Kakkossijalla pitkään purjehtinut Thomas Ruyant (LinkedOut) törmäsi keskiviikkona jonkin, joka rikkoi veneen toisen kantosiiven, mikä on hidastanut hänen matkantekoaan.

Brittikippari Alex Thomson raportoi torstaina melko mittavia vaurioita kärsineen kokkansa olevan usean vuorokauden korjaustöiden jälkeen taas kunnossa.

Kaiken kaikkiaan kilpailu kärjen osalta on muuttumassa lähipäivinä erittäin jännittäväksi, kun Eteläinen jäämeri näyttää todella kyntensä ja erilaiset veneet uusine innovaatioineen joutuvat todelliselle koetukselle.

Yksi useammankin kipparin takaraivossa polttava huoli on veneen maston kestävyys. Aiemmin marraskuussa mastovaurion vuoksi kilpailun keskeyttämään joutuneen Nicolas Trousselin CORUM-veneessä käytettiin samaa mastoa kuin monissa uusissa huippuveneissä. CORUMin mastovaurion tarkka syy ei ole vielä tiedossa.

Lue myös nämä

X