Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Yksinpurjehtija Ari Huusela ohitti Kap Hornin, mutta sitä edelsi ”ihan horroria” ollut lähestyminen – ”Vene kävi kaksi kertaa kyljellään”

25.01.2021

Kirjoittajaveneen toimitus

Kuvaajaari huusela

Yksinpurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela aloitti Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun 8.11. Tässä juttusarjassa seuraamme suomalaisen etenemistä 45 000 kilometrin merimatkalla maailman ympäri. Huusela on arvioinut matkan kestävän reilut sata vuorokautta.

Reaaliaikaisen kisatilanteen voit tarkistaa kilpailun kotisivuilta.


Vendée Globe -yksinpurjehduskilpailun ensimmäinen pohjoismaalaiskippari Ari Huusela on kiertänyt maanantaina aamuyöllä Suomen aikaa Etelä-Amerikan eteläisimmän kärjen eli Kap Hornin. Niemen kiertoa edelsivät useamman vuorokauden kestäneet vaikeat olosuhteet.

Huusela kiersi  Kap Hornin ajassa 77 päivää, 11 tuntia, 59 minuuttia, kello 03.19 Suomen aikaa. Hän oli kilpailussa silloin sijalla 25. Kap Horn on kolmas ja viimeinen Vendée Globe maapallon ympäri non-stop yksinpurjehduskilpailussa kierrettävä niemenkärki.

”Elämäni kamalin lähestyminen. Ihan horroria. Matalapaine toisensa perään. 5–10-metriset aallot, jotka yrittävät kaataa veneen. Sen päälle pienempiä aaltoja, jotka moukaroivat veneen takalaitoja. Tällä ei enää ollut mitään tekemistä purjehduksen kanssa. Se oli pelkkää selviytymistä, eivätkä pahat olosuhteet ole vieläkään kokonaan ohi. Seuraava matalapaine on nurkan takana. Olin todella poikki 100 mailia ennen Hornia”, Huusela kertoo.

Suomalaispurjehtijoista ikonisen Kap Hornin on ennen Huuselaa kiertänyt kilpaa yksin kolme kipparia: Pentti Salmi (BOC 1987), Hjallis Harkimo (BOC 1987) ja Tapio Lehtinen (GGR 2019).

Pahamaineisen Kap Hornin saavuttaminen ei armahtanut Huuselaa ja häntä noin 30 merimailia edellä purjehtivaa monacolaista naiskipparia Alexia Barrieria yhtään.

”En ole nukkunut pariin vuorokauteen. Adrealiinitaso on ollut ihan tapissa. Jokainen ehjänä eteenpäin päästy maili oli voitto. Vene kävi kaksi kertaa kyljellään. Menin tosi lujaa, kovimmillaan 339 mailia vuorokaudessa eli keskimäärin 14 solmun vauhtia, jotta en jäisi suurimpien aaltojen ruhjomaksi. Viimeisen neljän kovatuulisen tunnin keskinopeus oli 16,1 solmua huiput 30 solmua. Rauhoittava ajatus oli se, että purjehdin loppuvaiheessa jo helikopterille mahdollisella pelastusetäisyydellä”, Huusela sanoo.

Noin 70 merimailia ennen niemenkärkeä olosuhteet rauhoittuivat äkisti ja tuuli kääntyi. Tämän turvin Huusela sai tarkistettua veneensä, keitettyä kahvit ja vaihdettua pari sanaa Uudesta-Seelannista Brasiliaan matkalla olleen rahtilaivan kanssa. Helpotusta kesti kuitenkin vain hetken: korkea aallokko kohosi taas sekavana kovan sateen ja tuulen piiskatessa venettä jälleen.

”Olen valtavan onnellinen. Tämä on ihan käsittämättömän iso saavutus minulle. Sen kruunasi majesteetillinen näkymä. Olen miettinyt kolme vuotta, että näkyykö sitä vai ei ja sain nähdä Hornin jylhän komeuden älyttömän hienossa ilta-auringossa. Pääsin vielä vaihtamaan pari sanaa majakanvartijan kanssa”, iloitsi Huusela. Hän haluaa myös ilmaista äärimmäisen kiitollisuutensa valtavalle kannustajajoukolleen, tiimille, läheisille ja sponsoreilleen.

Seuraavaksi Ari Huuselalla on edessään vielä noin 7 000 merimailia eli 13000 kilometriä maaliin. Kilpailun kärjessä olevia veneitä odotetaan Les Sables d’Olonneen keskiviikkona.

Pysähtymättä purjehdittavaan Vendée Globeen pääsy on ollut Huuselalle unelma jo 20 vuotta. Hän on sanonut nauttivansa joka päivä siinä mukana olosta ja purjehtivansa kisan omalla tyylillään. Huusela on jo saanut lempinimenkin: ”Super Happy Sailor”.

Lue myös nämä

X