Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Xc 38 – nautiskelijan matkapursi

06.03.2011

KirjoittajaKiti Westerback

Xc 38

Tanskalaisen X-Yachtsin pääkonttorissa Haderslevissä lienee hyvin toimiva kristallipallo. Siellä osattiin aivan oikeaan aikaan tuoda markkinoille matkapurjehtijoille tarkoitettu Xc-mallisto. Talouslama karkotti kilpapurjehduksen sponsorit ja raaserimalliston suosio laski. Tilalle tarjottiin matkapurjehtijoita houkutteleva Xcruising-mallisto.

Tuorein malli on joukon pienin, Xc 38, joka laskettiin vesille viime kesänä.

Pehmeää purjehdusta

Purjehdimme Xc 38:aa viime lokakuussa. Länsituuli oli kohtalainen 6-7 m/s, ja ukkospuuskissa se nousi 10 m/s voimakkuuteen. Keulassa oli rullafokka ja mastossa läpilatoitettu isopurje.

Vene nousi hyvin tuuleen ja vastakäännösten teko kävi leikiten. Vauhtikin oli hyvä, 6,2-6,4 solmua luovilla. Se on mainio lukema matkapurrelle, joka tyhjänä painaa 8 700 kg.

Xc-purren runko on syvempi ja etenkin keulaosasta enemmän v-muotoinen kuin litteäpohjaisissa raasereissa. Muodon ansiosta Xc 38 kulkee pehmeästi ja miellyttävästi aalloissa.

Xc 38

Avotila on läpikäveltävä. Ratit ovat suhteellisen matalalla etenkin, kun ohjaaminen tuntuu parhaalta seisaaltaan niiden takana.

Tiikit vakiona

Istuinkaukaloon mahtuu 6-8 henkeä ilman, että tulee ahdasta. Keskellä on klaffipöytä, jossa on säilytyslaatikko. Pöydän päädyssä on pylväs plotterille ja muille vempeleille.

Xc 38:ssa on avotilan, ylärakenteen ja sivukansien tiikit vakiona. Kaikki pinnat ovat tasaiset ja tuuletusluukutkin on upotettu kannen tasoon. Heloitus on erinomainen, lähes kilpapurren tasoa.

Neljä makuupaikkaa

Xc 38

Harvassa 38-jalkaisessa matkapurressa on ainoastaan neljä makuupaikkaa. X-Yachtsilla ollaan ronskisti sitä mieltä, että jos tarvitsee useampia, voi ostaa suuremman veneen, veistämön mallistosta niitä löytyy. Toki salongin sohville voi majoittaa pari vierasta. Keula- ja peräkajuutat ovat viihtyisän väljät.

Salonki on valoisa, koska ikkunoita on runsaasti. Sohville mahtuu kymmenen henkeä istumaan, ja auki taitettava ruokapöytä on valtava. U-muotoisessa pentterissä on runsaasti työtasoja, kaksi pesuallasta ja suuri allaskaappi. Lisävarusteena saa edestä avattavan jääkaapin. Karttapöytä on reippaan kokoinen ja säilytystilaa varusteille on paljon. Toiletissa istuimella pysyy hyvin ja suihkutilaa on ylellisesti.

Mahonkisisustus on hienosti viimeistelty, ei turhan pramea, vaan asiallisen tyylikäs. Puunsyyt ovat trendikkäästi vaakasuuntaiset sekä laipioissa että kaappien ovissa. Vaaleat laidat ja patjat muodostavat hienon vastakohdan tummille puupinnoille.

Teräskehikko tukena

X-Yachts on aina rakentanut veneensä kerrosrakenteena, jossa ytimenä on pvc-vaahtolevy. Aina on myös runko tuettu sisältä kuumasinkityllä teräsrakenteella, johon köli on kiinnitetty. Kehikko kantaa samalla sen päällä seisovan takilan kuormat. Laipiot on laminoitu kiinni runkoon ja rustien vetotangot ovat kiinni rungon pituusjäykisteissä.

Toinen erikoisuus on, että kaikissa X-veneissä on yhden pisteen nosto. Lenkki kiinnitetään teräskehikossa olevaan silmukkaan ja vedetään katossa olevan reiän kautta nostokoukkuun.

Xc 38 on tyylikäs, mutta hintava. Sen paremmin rakenteiden lujuudessa kuin viimeistelyn tasossa ei ole säästetty vaivaa eikä rahaa. Myös varustelutaso on hyvä, vaikka purjeet eivät kuulu vakiohintaan. Pursi valittiin tammikuussa Vuoden 2011 Veneeksi Euroopassa loistopursien luokassa.

Tekniset tiedot

Pituus 11,58 m
Vesilinja 10,38 m
Leveys 3,81
Syväys 1,98 m
Uppouma 8 700 kg
Kölipaino 3 650 kg
Isopurje 44,1 m&³2;
Fokka 36,2 m&³2;
Genua 47,8 m&³2;
Genaakkeri 131,0 m&³2;
Moottori Volvo Penta D2-40, 40 hv
Suunnittelu X-Yachts Design Group
Valmistaja X-Yachts, Tanska
Maahantuoja X-Yachts Finland
Puistokaari 10 A 1-3, 00200 Helsinki
puh. 040 414 2545
www.x-yachts.fi

Teksti ja kuvat: Kari Wilén

Tiivistelmä Vene-lehden 3/2011 jutusta

Katso kuvat

 

X