Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Tilaa
Jutut

Vuoden parhaat purret nimetty – Vene-lehti jälleen mukana raadissa

Avajaisilta Düsseldorfin BOOT19 -näyttelyssä huipentui jälleen gaalaan, jossa paljastettiin European Yacht of the Year -palkinnon voittaneet viisi purjevenettä.

20.01.2019

KirjoittajaPasi Nuutinen

Lauantai-ilta oli yksi avauspaukuista tulevaan purjehduskauteen: silloin julkistettiin Euroopan parhaat purjeveneet tälle sesongille.

Kilpailua on useina vuosina dominoinut Ranska. Maa on paitsi tuotantomäärillä, myös veistämöiden ja mallien kirjolla mitattuna tällä hetkellä maailman johtava purjevenevalmistaja. Tänä vuonna gallialaiset pokkasivat kunniakirjat kolmessa kategoriassa. Monirunkoveneissä parhaaksi valittiin Fountaine-Pajot 42 Astrea, perheveneissä Beneteau Oceanis 46.1 ja erikoispursissa todella innovatiivinen Lite XP.

Pohjoismaista osaamista kiitettiin erittäin tasaisessa ja tiukassa urheilullisten pursien kategoriassa, jonka huipulle lopulta nousi ruotsalainen Arcona 435.

Ylellinen viimeistely osattiin nyt parhaiten Alppien tuntumassa, kun Itävallasta lähtöisin oleva Sunbeam 461 voitti luksuspursien sarjan.

Vene-lehti on mukana 12 johtavan eurooppalaisen purjehduslehden muodostamassa raadissa. Siksi kiinnostavimmista veneistä tulee lehteen perusteelliset esittelyt. Seuraavassa lehdessä (Vene 2/2019) on voittajista jo tiiviit kuvaukset.

Ohessa raatiin osallistuneiden toimittajien kommentteja voittajapursista.

Perhepurret: Oceanis 46.1

“Pascal Conq on onnistunut luomaan rungon, joka on sekä entistä jäykempi että sulavammin vedessä kulkeva. Oceanis 46.1 on kruiseri, jolla on hyviä performance-ominaisuuksia ja kilpapurjeilla varustettuna se on todella vakuuttavan näköinen.”

Axel Nissen-Lie, Seilmagasinet, Norja

“Uusi 46.1 ohittaa isosiskonsa 51.1:n monissa piirteissä. Se on seuraaja Oceanis 45:lle, tähän asti luokkansa parhaiten myydylle purrelle, ja tulee kantamaan juuri voittamaansa arvonimeä kunnialla.”

Lori Schüpbach, Marina.CH, Sveitsi

“Poikkeuksellisen mainio esitys – koskien niin tilankäyttöä ulkona ja sisällä, rakenteita ja viimeistelyä, kuin suorituskykyä merellä.”

Roland Duller, YachtRevue, Itävalta

Sunbeam 461 (Otavamedia)

Luksuspurret: Sunbeam 461

“Paras näkemäni Sunbeam tähän asti. Briljantti matkapursi, joka toimii niin suurilla valtamerillä, välimerenpurjehduksilla kuin vaikka Itämerelläkin.”

Toby Hodges, Yachting World, Britannia

“On vaativa suoritus luoda luksusjahti, joka on lähes kaikilta kohdiltaan virheetön. Uudella 461:llään Sunbeam on onnistunut juuri siinä.”

Jochen Rieker, Yacht, Saksa

Urheilulliset purret: Arcona 435

“Joskus on vain kuunneltava sydäntään. Vene antoi meille parhaan purjehdustuntuman, oli erittäin helppo käsitellä ja todella nopea vesillä. Niinpä annoimme anteeksi ruman itsejalustuskiskon keulakannella ja rajallisen sisäkorkeuden.”

Loic Madeline, Voiles & Voiliers, Ranska

“Jos etsit nopea purtta, jossa modernit linjat ja suorituskyky yhdistyvät lämpimän perinteiseen sisustukseen, Arcona 435 on suurenmoinen ehdokas.”

Pancho Pi-Suñer, Nautica y Yates, Espanja

Monirungot: Astréa 42

“Negatiivisesti kallistettu keula, tummasävyiset ikkunat ja lievästi taakse kallistettu kansirakenne tekevät Astreasta epäilemättä juuri nyt kaikkein trendikkäimmän näköisen katamaraanin.”

Joakim Hermansson, Båtnytt, Ruotsi

“Edeltäjäänsä nähden Astreassa on enemmän sisätilaa, jota on hyödynnetty etenkin kajuutoissa – sitä arvostavat yhtä lailla yksityiset omistajat kuin venettä charter-purjehduksille vuokraavat.”

Alberto Mariotti, Vela e Motore, Italia

Lite XP (Otavamedia)

Erikoispurret: Lite XP

“Pieni pursi murtautuu ulos rajoista eri veneilytapojen välillä. Lite XP:llä jokainen voi itse määritellä oman tulkintansa veneilyseikkailusta.”

Jim Post, Waterkampioen, Hollanti

“Lite XP on niin ranskalainen, kuin olla voi – sitä on jo vaikea kuvailla. Testasimme sitä kevyistä tuulista 8-9 m/s asti ja mittasimme jopa 12 solmun nopeuksia.”

Morten Brandt-Rasmussen, Bådmagasinet, Tanska

X