Jutut

Vuoden alku on ollut poikkeuksellisen myrskyisä

Myrskyjen suuren määrän lisäksi tammikuussa rikottiin myös kaikkien aikojen keskituuliennätys, kirjoittaa meteorologi Markus Mäntykannas.

14.03.2019

KirjoittajaMarkus Mäntykannas

Tammi-maaliskuun aikana Suomessa on keskimäärin 5-6 myrskypäivää, mutta tänä vuonna myrskypäiviä on Suomen merialueilla ollut harvinaisen paljon, tähän päivään mennessä jo 14 kappaletta (tammikuu 7, helmikuu 5, maaliskuu 3). Alkuvuosi on ollut myrskyisin sitten vuoden 1995.

Normaalisti myrskyisimmät kuukaudet ovat marras- ja joulukuu (3,4 ja 3,5 myrskypäivää). Myrskyt saavat tällöin alkunsa suurien pohjois-etelä –suuntaisten lämpötilaerojen ja lämpimien merialueiden yllä, mutta vähitellen myrskykausi hiipuu kevättä kohden. Tänä vuonna lukuisat myrskyt on mahdollistanut föhnasetelma, jossa matalapaineet ovat joutuneet kiertämään Keski-Euroopan pitkäkestoisen korkeapaineen pohjoispuolitse ja tuulet ovat voimistuneet Skandinavian yllä myrskyksi saakka. Tämän johdosta Suomi saikin kylpeä useana päivänä kevätsäässä helmikuussa.

Myrskyjen suuren määrän lisäksi tammikuussa rikottiin myös kaikkien aikojen keskituuliennätys, kun Aapeli-myrskyn yhteydessä tuuli raivosi 32,5 m/s. Aapelin yhteydessä havaittiin jopa 14-metrisiä aaltoja. Näin voimakkaat myrskyt toistuvat keskimäärin 45 vuoden välein tai harvemmin.

X