Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Vuosihuolto Aucklandissa

Volvo Ocean Racen etappisatamat on purjehdusohjeissa määritelty ”eriarvoisiksi” VO65-veneiden huollon kannalta. Uudessa-Seelannissa veneet huolletaan perusteellisesti.

02.03.2018

TekstiKari Wilén

Aucklandiin yöllä saapuneiden VOR-veneiden takilat nostettiin heti seuraavana päivänä pois, jonka jälkeen iso nosturi kiskoi veneet riviin kaijalle.

Nykyään miehistöjen ei enää tarvitse osallistua huoltotöihin, vaan niistä huolehtii Boatyard- eli telakkaosasto. Sen päällikkö Neil Cox ennustaa työntäyteisiä päiviä miehistölleen. Kölit ja takilat käydään läpi ultraäänilaitteilla ja Volvon moottorit nostetaan pois huoltoa varten. Myös purjeet huolletaan ja korjataan.

Coxin mukaan näiden toimenpiteiden aikana ilmenee aina yllätyksiä, joiden korjaamiseen miehillä on runsas viikko aikaa. Lauantaina 10. maaliskuuta on vuorossa kuudes ratakilpailu ja seitsemäs osuus starttaa torstaina 18. maaliskuuta.

Kuudes osuus oli tuulten ja säiden puolesta varmasti kaikkien aikojen hankalin VOR-osuus. Miehistöt joutuivat päiväntasaajan tuntumassa selvittämään parikin doldrums-aluetta, joissa kuumuus ja tuulettomuus laittoi heidät koetukselle.

Toisaalta järjestäjien oli jo ennen starttia Honkongista määriteltävä kielletty alue Filippiinien länsipuolella – siellä riehui hurrikaani. Viikkoa myöhemmin myös Uuden-Seelannin pohjoispuolelle ilmestyi hurrikaani, jota näillä alueilla kutsutaan sykloniksi, mutta se kuivui onneksi kasaan ennen kuin VOR-veneet etenivät näin pitkälle etelään. Uuden-Seelannin pohjoiskärjen kohdalla tuuli välillä myös tosi kovaa.

Kun veneet sitten ilmestyivät näille vesille, edessä oli päinvastoin korkeapaine, joka kasasi kilpailijat yhteen jännittävään lopputaisteluun. Kevyt tuuli hidasti Brunelin menoa niin, että Bouwe Bekkingin kipparoima vene tuli vajaat kaksi tuntia (korjaus edelliseen juttuun) voittajan jälkeen maaliin.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun tulen maailmanympärikilpailussa viimeisenä etappisatamaan”, kippari Bekking tokaisi veneensä kannelta.

Hän näytti kuitenkin olevan varsin hilpeällä päällä. Kahdeksas maailmanympärikilpailu, joka nyt on suunnilleen puolitiessään, ei ole alkanut odotetulla tavalla. Eikä Brunelin maailmankuulu perämies Peter Burling, olympiakultamitalisti ja America’s Cup -voittaja, ehtinyt ensimmäisenä kotisatamaansa.

”Nämä 20 tai 21 vuorokautta ovat olleet hullua aikaa”, totesi vuorostaan yhteiskilpailua vielä johtavan MAPFREn kippari Xabi Fernandez. ”Olemme koko matkan taistelleet hullun lailla Dongfengia vastaan ja voitimme lopulta kahdella minuutilla.”

Dongfengin kippari Charles Caudrelier vuorostaan pahoittelee Dee Caffarin kohtaloa: ”He purjehtivat hyvän kisan ja olisivat ansainneet kolmannen sijan”.

X