Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Viimeinkin voitto

Hollantilainen Brunel lähti viime lokakuussa tämänkertaiseen VOR-kilpailuun yhtenä ennakkosuosikkina. Mutta vasta seitsemäs osuus toi etappivoiton.

04.04.2018

KirjoittajaKari Wilén

Brunelin kesäkuussa 55 vuotta täyttävä kippari Bouwe Bekking on tässä kisassa ylivoimaisesti kokenein maailmanympäripurjehtija. Hän aloitti uransa Philips Innovator -purren gastina 1985-86 Whitbread-kilpailussa ja seilaa nyt kahdeksatta maailmanympärikisaansa.

Brunel oli Dongfengin ja MAPFREn rinnalla yksi ennakkosuosikeista, vaikka projekti lähtikin vauhtiin hyvin myöhäisessä vaiheessa. Mutta talven aikana kaksi kertaa VOR-kisassa toiseksi purjehtinut Bekking on valitellut venevauhdin puutetta ja Brunel on majaillut tulosluettelon keskivaiheella.

Nyt tuli kuitenkin tuplapisteet ja vielä lisäpiste Kap Hornin kiertämisestä ensimmäisenä, samoin lisäpiste maalipaukusta.

Brunel on nyt kolmantena yhteistuloksissa ja kärkipaikkaan eroa on vielä kymmenisen pistettä.

Seitsemännellä osuudella tapahtumia riitti vielä Kap Horninkin jälkeen.

MAPFREn isopurje halkesi kahtia ja sitä sekä mastokiskoa korjattiin niemimaan saariston suojassa.

Falkland-saarten kaakkoispuolella neljäntenä purjehtivasta Vestas-veneestä katkesi masto ensimmäisen saalinkiparin yläpuolelta. Epäonninen miehistö leikkasi takilan irti ja ajoi moottorilla saarten pääkaupunkiin Port Stanleyhin, keskeytti jo toistamiseen ja miettii nyt, miten vene saadaan etappikaupunkiin Itajaihin.

Brunelin takaa tulleet veneet hyötyivät länteen kääntyneestä tuulesta ja Dongfeng kutisti hollantilaisveneen Kap Hornilla saaman noin 40 meripeninkulman johdon olemattomaksi, ohittikin eräässä vaiheessa Brunelin. Tästä alkoi parikilpailu kohti maalia. Brasilian rannikolla tuuli oli,kuten monessa aikaisemmassa kisassa, hyvin heikko ja vaihteleva. Brunel peitti Dongfengin kaikki liikkeet ja tuli maaliin 15 minuuttia ennen Charles Caudrelierin kipparoimaa kiinalaisvenettä.

Huomenna odotellaan AkzoNobelin saapumista.

Turn the Tide on Plastic, jolla on ollut ongelmia yhden saalingin kanssa, ja MAPFRE ovat varsin kaukana perässä.

Yhden miehen valtamereen menettänyt Scallywag on saapunut Chilen satamakaupunkiin Puerto Monttiin, missä miehistö miettii tulevaisuuttaan.

X