Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Vähätuulinen ratakisa

Kiinalainen Dongfeng oli nopein Aucklandin ratakisassa. Paikallistuntemuksesta ei ollut apua.

10.03.2018

TekstiKari Wilén

Ratakisa Waitemata-lahdella Aucklandin sataman edustalla purjehdittiin hienossa säässä, mutta erittäin heikossa ja vaihtelevassa pohjoisen puoleisessa tuulessa.

Startti tapahtui paapuurin halsseilla tiukassa sivutuulessa ja porukan alta lähtenyt MAFRE sai parhaan startin. Scallywag pujahti rohkeasti koko muun laivueen keulojen edestä kun taas Brunel nosti kolme venettä linjan tuulenpuoleisen merkin väärälle puolelle.

Dongfeng oli niiden joukossa jotka joutuivat starttaamaan uudestaan. MAFRE ja Scallywag johtivat reilusti  sivutuuliosuutta kohti ensimmäistä kääntöporttia, mutta juuri ennen sitä tuuli katosi täysin näiden veneiden kohdalta keskeltä lahtea. AkzoNobel nousi suojan puolelta ensimmäisenä kääntömerkille ja Dongfeng, joka oli ollut satoja metrejä johtokaksikkoa jäljessä, kiersi nämä tuulen puolelta ja lähti kakkosena toiselle osuudelle. Vestas ja Brunel kierisivät ylämerkin samaan aikaan neljäntenä.

Uudella johtokaksikolla AkzoNobelilla ja Dongfengillä oli reipas etumatka muihin veneisiin. Alamerkin kierron jälkeen Dongfeng painui vastustamattomasti tuulen puolelta johtoon ja otti maalipaukun lyhennetyllä radalla. MAPFRE nousi lopussa kolmanneksille ja  kisakuntoon korjattu Vestas oli neljäs.

Uusiseelantilaisten suuret sankarit, olympiakultamitalistit ja America’s Cup -voittajat Peter Burling ja Blair Tuke, eivät kotivesillään voineet hyödyntää paikallistuntemustaan. Tuuliolot olivat yksinkertaisesti liian epävarmat.

Burling näytti ratapurjehdustaitojaan nostamalla Brunelin peräsimessä kolme venettä yli starttilinjan, Tuke ohjasti lopulta MAPFREn peräsintä pitävän Pablo Arreten kolmantena maaliin.

Rata-alueen ympärillä oli kohtuullisen paljon katselijaveneitä, joiden joukossa näkyi myös pari vanhaa uusiseelantilaista IACC-luokan America’s Cup -venettä.

MAFRE johtaa nyt, kun kuusi kisaa on purjehdittu, ratakisojen kokonaiskilpaa, koska on niissä aina yltänyt palkintopallille.

Seitsemäs valtameriosuus starttaa sunnuntaina 18. maaliskuuta.

X