Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Tuulen puolelta ohi

Dee Caffarin kipparoima Turn the Tide on Plastic on kahdeksannella osuudella siirtynyt VOR-laivueen kärkeen. Itäisempi reitinvalinta kannatti.

27.04.2018

TekstiKari Wilén

VOR-veneet purjehtivat tällä hetkellä ylös Brasilian rannikkoa suunnilleen Salvador de Bahian kohdalla. Suunta on melkein suoraan pohjoiseen.

Tuuli puhaltaa lähes suoraan idästä, yleensä noin 5–6 m/s voimalla, mutta paikalliset erot esimerkiksi pilvimuodostelmien alla ovat suuret.

Startin jälkeen kaikki veneet suuntasivat kohti itää ja reippaampaa tuulta avomerellä. Neljä vuorokautta luovittiin kohti koillista ja johtoasema vaihtui moneen kertaan.

Järjestäjät olivat asettaneet Rio de Janeiron koillispuolelle laajan kielletyn alueen, sillä siellä on vilkasta öljynporaustoimintaa. Navigaattorit tähtäsivät styyrpuurin halsseilla tämän alueen kaakkoiskulmaan ja ensimmäisenä sinne ehti Dongfeng, joka heitti toiselle halssille, jotta ei joutuisi kieltoalueelle. Tässä vaiheessa Turn the Tide on Plastic oli itäisempänä veneenä paremmassa tuulessa ja siirtyi johtoon.

Sen sijaan Scallywag on koko viikon pysytellyt muiden veneiden suojan puolella, lännempänä lähempänä rannikkoa, jossa tuuli kuitenkin on ollut heikompaa.

Kun kieltoalue oli ohitettu, olivat veneet lähes rinnakkain. Erot olivat alle 10 meripeninkulman luokkaa. Turn the Tide on Plastic oli uloimpana ja Scallywag lähimpänä rannikkoa.

Välillä Vestas oli johdossa, mutta Dee Caffarin taktiikka pysyä muiden veneiden tuulen puolella tuotti tulosta ja johto Vestasiin on nyt 9 mpk.

David Wittin taktiikka pysyä lähempänä rannikkoa ja siten purjehtia lyhyempää reittiä kohti Brasilian koilliskärkeä ei toistaiseksi ole tuottanut toivottua tulosta, vaan Scallywag on 40 mpk jäljessä kärkivenettä.

Kahdeksatta osuutta alussa johtanut MAPFRE on vasta kuudes, kokonaiskilpaa pisteellä johtava Dongfeng kolmas.

Seuraava jännittävä kohta on päiväntasaajan tyynet eli doldrums-vyöhyke, joka veneiden on selvitettävä kierrettyään Brasilian koilliskärjen.

VOR kaupan?

Samalla jännitetään sitä, ovatko eri lähteistä syntyneet huhut Volvo Ocean Racen myynnistä totta vai pelkkää spekulointia. Niiden mukaan kaksi yhtiötä tutkiskelee asiaa, ennen kuin mahdollisesti tekevät tarjouksensa.

(katso tilanne)

 

X