Pääset lukemaan sivustoa tämän mainoksen jälkeen.

Volvo Ocean Race 2017-18

VOR: Jälleen vesillä

Vestas on korjattu kilpailukuntoon. Aucklandissa juhlittiin kansainvälistä naisten päivää samalla kun VOR-veneet laskettiin vesille.

09.03.2018

KirjoittajaKari Wilén

Vestas laskettiin ilman köliä ja takilaa vesille korjaustelakalta. Se ajettiin VOR-satamaan muiden veneiden rinnalle, missä köli ja riki asennettiin. Nyt kaikki veneet ovat rikattuna vesillä. Huomenna on vuorossa ratakilpailu.

Korjausprojekti kesti 43 päivää ja vaati 2 000 työtuntia. Tiimin johtaja Bill Erkelens kertoi, että heillä oli onnea matkassa. Veneiden italialainen valmistaja Persico Marine oli jo päättänyt tuhota muotit, mutta sitä ei vielä ollut ehditty tehdä. Joten veneen rakentajat ottivat ne esille, pyyhkivät pois pölyt ja laminoivat uuden keulapalan, joka lennätettiin Uuteen-Seelantiin.

”Laskimme jo leikkiä siitä, että olisimme leikanneet nyt käyttämättömänä olevasta Team SCA:n veneestä keulan ja tuoneet sen Aucklandiin”, Erkelens kertoo. ”Tai lennättäneet koko veneen tänne Antonov-koneella. Mutta se olisi maksanut miljoonan.”

”Loppujen lopuksi veneet kuuluvat Volvo Ocean Racelle ja he haluavat, että me palautamme ne ehjinä ja yksityyppisäännön mukaisina”, hän päättää.

Aucklandissa juhlittiin VOR-satamassa eilen kansainvälistä naisten päivää ja paikalla olivat useimmat tämänkertaiseen VOR-kisaan osallistuvat naiset. Heidän lisäkseen nähtiin edellisten kisojen tunnettuja hahmoja, kuten Leah Fanstone (Heineken 1993–94 ja EF Education 1997–78) ja Lisa McDonald (Amer Sports Too 2001–02). Tämänkertaiseen maailmanympärikilpailuun osallistuu 20 naista, aikaisempiin kisoihin on osallistunut 200 naista.

Meksikolainen Francisca ”Paquita” Larios oli ensimmäinen nainen, joka osallistui maailmanympärikilpailuun. Se oli ensimmäinen Whitbread Round the World -kilpailuun 1973–74. Hän purjehti kokkina miehensä Ramon Carlinin voitokkaassa Swan 65:ssa Sayula II. Rouva piti huolta miehistöstä, johon kuului myös hänen poikansa Enrique. Miehistölle tarjoiltiin tuoretta ruokaa, lihaa, viiniä ja tequilaa. Paquita, joka äskettäin nukkui pois 91-vuotiaana, myönsi vihanneensa merellä olemista, mutta kesti ensimmäisen etapin Kapkaupunkiin, johon saavuttiin 44 vuorokautta startin jälkeen. Kippari Ramon Carlin kuoli toukokuussa 2016 92-vuotiaana.

 

Toista oli ennen, kun purjehdittiin Nautorin rakentamilla veneillä. Tässä vauhdissa voittaja Sayula II vuosien 1973-74 WRTWR-kisassa, jossa miehistölle tarjottiin tuoretta ruokaa, viiniä ja tequilaa, eikä suinkaan pakastekuivattua muonaa.

X